12% μείωση των θερμίδων προκαλεί δραστική μείωση του κάρδιο-μεταβολικού συνδρόμου

Σύμφωνα με την νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet, μία μικρή, εύκολη, ανώδυνη, ανέξοδη αλλαγή στον τρόπο διατροφής των νέων και μεσήλικων ατόμων, μπορεί να μειώσει σημαντικά και μακροπρόθεσμα την νοσηρότητα τους από καρδιαγγειακές νόσους και μεταβολικό σύνδρομο.

Κατά την μελέτη που έγινε σε :

  • 238 άτομα
  • ηλικίας 21-50 ετών
  • με ΒΜΙ: 22-27,9 kg/m 2
  • μη παχύσαρκα, με φυσιολογικό ή ελαφρώς αυξημένο βάρος
  • με μείωση των ημερήσιων θερμίδων κατά 11,9% , κατά μέσο όρο.

Διαπίστωσαν σημαντική, σταθερή βελτίωση πολλών παραμέτρων καρδιαγγειακού και μεταβολικού κινδύνου:

  • Μείωση του βάρους κατά 7,5 kg, από τα οποία τα 5,3 kg ή 71% απώλεια λίπους
  • Μείωση της ολικής και LDL χοληστερόλης
  • Μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης
  • Μείωση της CRP-hs

Βελτίωση των παραμέτρων όπως :

  • σάκχαρο νηστείας, καμπύλη σακχάρου και ινσουλίνης, αντίσταση στην ινσουλίνη, 2h-μεταγευματική γλυκόζη
  • score μεταβολικού συνδρόμου

Η έρευνα είχε βασικούς χορηγούς το National Institute on Aging και National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases και National Institutes of Health.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η δυνατότητα που διαφαίνεται από τα αποτελέσματα της μελέτης σχετικά με την πρόληψη της νοσηρότητας, απλά υιοθετώντας μία μικρή μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων.

11,9% λιγότερες θερμίδες σημαίνει ουσιαστικά πως: ένας άνδρας 85kg λαμβάνει περίπου 2600 θερμίδες και όχι 2950 θερμίδες ενώ μία γυναίκα 65kg λαμβάνει 1900 θερμίδες και όχι 2145 θερμίδες.

Πρόκειται για διαφορά που εύκολα μπορεί να τηρηθεί, κόβοντας 1-2 φέτες ψωμιού, ή 1-2 αναψυκτικά ή μπίρες, ή μία μπάλα παγωτό, ή τους extra-παχυντικούς καφέδες-ροφήματα.

Στοιχεία:

https://www.thelancet.com/

https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(19)30151-2/fulltext

Σχετικά άρθρα