1991-2017: Πού αποδίδεται η 30% μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο στις ΗΠΑ;

Από την American Cancer Society ανακοινώθηκε ότι περίπου το 30%, δηλαδή τα 2.902.200 λιγότερα άτομα, αγγίζει η πτώση της θνησιμότητας από καρκίνο στις ΗΠΑ μετά το 1991. Το αποτέλεσμα αυτό κυρίως το απέδωσαν στην μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και από το μελάνωμα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, ειδικά σε άνδρες άνω των 40 ετών και σε γυναίκες άνω των 60 ετών. Ευθύνεται για το 27% των θανάτων και αθροιστικά προκαλεί τόσους θανάτους, όσοι είναι οι θάνατοι από άλλες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού, ή του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με την American Cancer Society και την ερευνήτρια Rebeca Siegel, μετά το 1991 που υπήρχε κορύφωση στην θνησιμότητα από καρκίνο, καταγράφεται στις ΗΠΑ ετήσια μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο της τάξης του 1,4%. Μάλιστα, το 2016-2017 η πτώση έφθασε στο 2,2% και επανέφερε τα αντίστοιχα ποσοστά θνησιμότητας σ’ αυτά του 1930.

Αποδίδουν την γενική μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο, κυρίως στον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς στους υπόλοιπους καρκίνους δεν καταγράφηκε αντίστοιχη πτωτική τάση, με εξαίρεση το μελάνωμα.

Οι κύριοι παράγοντες, κατά τους ερευνητές, που οδήγησαν στην μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του πνεύμονα, μετά το 1991, είναι:

  • Η μεγάλη μείωση των καπνιστών και η αποτελεσματικότητα της αντικαπνιστικής εκστρατείας.

Είναι γνωστή η αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου, ειδικά του πνεύμονα. Μετά το 1964, που έγινε επίσημα γνωστό ότι το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία καρκίνου του πνεύμονα και αφού μεσολάβησε μία κορύφωση στον αριθμό των καπνιστών και του καρκίνου το 1991, ξεκίνησε η σταδιακή μείωση των καπνίσματος τσιγάρων στις ΗΠΑ, που οδήγησε τελικά στη μείωση του καρκίνου του πνεύμονα.

  • Η βελτίωση των μεθόδων απεικόνισης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα.
  • Η εξέλιξη στην ακτινοθεραπεία με την μείωση των επιπλοκών και την μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.
  • Η βελτίωση της χημειοθεραπείας και της αντιμετώπισης των επιπλοκών της.
  • Η χρήση της γενετικής στον εντοπισμό των μεταλλάξεων και στην επιλογή καταλληλότερης αγωγής.
  • Η χρήση της ανοσοθεραπείας

Στοιχεία:

https://www.cbsnews.com/news/cancer-death-rate-sees-largest-ever-single-year-drop/

https://www.wsj.com/articles/u-s-cancer-death-rate-drops-by-largest-amount-on-record-11578484809

https://eu.usatoday.com/story/news/health/2020/01/08/cancer-death-rates-see-big-year-drop-american-cancer-society/2842353001/

Σχετικά άρθρα