3 ενδείξεις λήψης προβιοτικών σύμφωνα με την Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία

Η Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία, στις επικαιροποιημένες ενδείξεις χορήγησης προβιοτικών, περιόρισε το παλαιότερο ευρύ πεδίο χορήγησής τους, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες, επιστημονικά σαφείς αποδείξεις να στηρίζουν τη θεραπευτική τους δράση.

Περίπου 3,9 εκατομμύρια Αμερικανοί λαμβάνουν τακτικά κάποιας μορφής προβιοτικού σκευάσματος, έχοντας στόχο τη βελτίωση της υγείας του πεπτικού τους συστήματος, σύμφωνα με το άρθρο: “AGA does not recommend the use of probiotics for most digestive conditions¨. Τα προβιοτικά περιλαμβάνουν συγκεκριμένους ζωντανούς μικροοργανισμούς (βακτήρια και μύκητες) που περιέχονται σε φυσικές τροφές ή σε διατροφικά συμπληρώματα.

Στις νέες οδηγίες της AGA, αναφέρεται ότι οι παρακάτω παθολογικές καταστάσεις δεν αποτελούν πλέον ένδειξη για τη χορήγηση προβιοτικών, γιατί δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά το θεραπευτικό όφελος από τη λήψη τους:

  • ελκώδης κολίτιδα
  • νόσος του Crohn(Κρον)
  • σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • εγκατεστημένη εντεροκολίτιδα από κλωστηρίδιο το δύσκολο (Clostiridium difficile)
  • οξεία, λοιμώδης γαστρεντερίτιδα στα παιδιά

Οι 3 ενδείξεις χορήγησης προβιοτικών από την Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία:

  • Πρόληψη νεκρωτικής εντεροκολίτιδας σε νεογνά <37 εβδομάδων κύησης και χαμηλού βάρους γέννησης, <2.500 γραμμάρια.
  • Πρόληψη εντεροκολίτιδας από κλωστηρίδιο το δύσκολο  (Clostiridium difficile) σε παιδιά και ενήλικες που λαμβάνουν αντιβιοτικά.
  • Αντιμετώπιση της ληκυθίτιδας, μετεγχειρητικής φλεγμονής του εντέρου σε ασθενείς με επιπλεγμένη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.

Συνιστάται οι ασθενείς να επικοινωνούν με τον θεράποντα ιατρό τους, τον ειδικό γαστρεντερολόγο ή με τον χειρουργό τους, προκειμένου να καθοριστεί η χρησιμότητα και το πιθανό όφελος από τη λήψη προβιοτικών, ανάλογα με το ιστορικό τους.

Πηγή:

https://gastro.org/practice-guidance/gi-patient-center/topic/probiotics/

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-06/aga-adn060520.php

https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=234596&ecd=mnl_spc_061020

Σχετικά άρθρα