>40% των ενηλίκων με ψυχικές διαταραχές από την πανδημία

Αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, κατάχρηση ουσιών, μετατραυματικό στρες και αυτοκτονικές τάσεις είναι κάποιες από τις ψυχικές επιπτώσεις και τις διαταραχές συμπεριφοράς, που παρουσίασαν δραματική αύξηση λόγω της πανδημίας του COVID-19, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Monash.

Στην έρευνα “Mental Health, Substance Use, and Suicidal Ideation During the COVID-19 Pandemic — United States, June 24–30, 2020”, χρησιμοποιώντας ειδικά ερωτηματολόγια και κλίμακες αξιολόγησης, έγινε εκτίμηση των απαντήσεων που δόθηκαν από 5.412 Αμερικανούς συμμετέχοντες, αναφορικά με την ψυχική υγεία και τη χρήση ουσιών.

Διαπιστώθηκε ότι μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου:

  • >40% των ενηλίκων παρουσίασαν έστω ένα σύμπτωμα ψυχικής διαταραχής λόγω της πανδημίας
  • Άγχος και κατάθλιψη καταγράφηκε στο 31%
  • Σύνδρομο μετατραυματικού στρες παρουσίασε το 26%
  • Αυξημένη κατάχρηση ουσιών ανέφερε το 13%
  • Αυτοκτονική τάση παρουσίασε το 11%. Το 26% αυτών ήταν νέα άτομα 18-24 ετών και το 31% ήταν απλήρωτοι εργαζόμενοι που απασχολούνταν στη φροντίδα ενηλίκων
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/social-media/mm6932a1_MentalHealthCOVID19_IMAGE_14Aug20_1200x675-medium.jpg

Η έντονη και συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, η συνεχής απειλή νόσησης ή θανάτου, η κοινωνική απομόνωση, η απώλεια εργασίας και εισοδήματος, ο διαρκής περιορισμός των δραστηριοτήτων, η γενικότερη μεταβολή του τρόπου ζωής αποτελούν, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, σημαντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες της ψυχικής υγείας του πληθυσμού, ακόμα και όσων δεν έχουν ακόμα νοσήσει από COVID-19 ή αγνοούν αν έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Πηγή:

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6932a1.htm

https://www.jwatch.org/

Σχετικά άρθρα