5 αλλαγές που ανταμείβουν με >10 υγιή χρόνια ζωής

Έρευνα του Τμήματος Διατροφής και Επιδημιολογίας του Ηarvard από τον Dr. Υ. Li και τους συνεργάτες του, αναφέρει ότι κερδίζουν επιπλέον 14 χρόνια ζωής οι γυναίκες και 12,2 οι άνδρες, αποβάλλοντας το κάπνισμα, την ακινησία, την παχυσαρκία, την υπερβολική λήψη αλκοόλ και την κακή διατροφή.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, έγινε με βάση τα δεδομένα της Nurses’ Health Study  και της Health Professionals Follow-up Study, πάνω σε 73.000 γυναίκες για 34 χρόνια και 38.000 άνδρες για 28 χρόνια. Ξεκίνησε το 1980, ολοκληρώθηκε το 2014 και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις μεγαλύτερες ηλικίες συμμετεχόντων, των 50-80 ετών.

Από τους ερευνητές αναφέρεται ότι η υιοθέτηση και εφαρμογή μικρών αλλαγών του τρόπου ζωής, μπορούν αν επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην υγεία, στη διάρκεια ζωής και στην νοσηρότητα, ακόμη και στην επιβίωση μετά από την εκδήλωση ασθενειών.

Η διατήρηση του ΒΜΙ< 25, η καθημερινή φυσική δραστηριότητα για 30 λεπτά, η αποφυγή ή διακοπή του καπνίσματος, η ισορροπημένη διατροφή με αποφυγή των fast food και της υπερκατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών είναι τα 5 βασικά μέτρα που συνιστούν.

Τα αποτελέσματα που κατέγραψαν

  • Μόνο το 8% των ατόμων που υιοθετούσαν τις αλλαγές παρέμειναν πιστοί σ’αυτές.
  • Από τους 50-χρονους συμμετέχοντες που τηρούσαν και τις 5 αλλαγές, “κέρδιζαν” επιπλέον 14 χρόνια οι γυναίκες και 12,2 οι άνδρες.
  • Το όφελος που καταγράφηκε προέρχονταν:

Στις γυναίκες το 30,8% ήταν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το 21,2% από τον καρκίνο, το 48% από διάφορα αίτια.

Στους άνδρες το 34,1% ήταν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το 22,8 από τον καρκίνο και το 43,1% από διάφορα αίτια.

  • Οι γυναίκες που υιοθετούσαν όλες τις 5 αλλαγές του τρόπου ζωής και έμειναν πιστές σ’αυτές, αφού ήδη είχαν νοσήσει, κέρδιζαν χωρίς νόσο, 10,6 χρόνια ζωής, 12 χρόνια με τον σακχαρώδη διαβήτη, 10 χρόνια με τα καρδιαγγειακά και 8 χρόνια με τον καρκίνο.
  • Οι άνδρες που υιοθετούσαν και τις 5 αλλαγές του τρόπου ζωής και έμειναν πιστές σ’αυτές, αφού ήδη είχαν νοσήσει, κέρδιζαν χωρίς νόσο, κατά μέσο όρο 7,6 χρόνια ζωής, 10 χρόνια με τον σακχαρώδη διαβήτη, 9 χρόνια με τα καρδιαγγειακά και 6 χρόνια με τον καρκίνο.
  • Από τις 5 αλλαγές του τρόπου ζωής, οι δύο παράγοντες με τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στην παράταση της ζωής χωρίς ασθένεια, αν δεν σταματούσαν, ήταν το βαρύ κάπνισμα, που ορίστηκε πάνω από 15 τσιγάρα την ημέρα και το σωματικό βάρος με ΒΜΙ> 30.
  • Η επίδραση του τρόπου ζωής στην παράταση του χρόνου ζωής χωρίς νόσο, αφορούσε επίσης τους ασθενείς από διάφορα αίτια, ειδικά με καρκίνο, με καρδιαγγειακά νοσήματα ή με διαβήτη. Καταγράφονταν 12 έτη διαφορά στην παράταση της ζωής χωρίς νόσο, μεταξύ των δύο ακραίων ομάδων. Δηλαδή, παράταση κατά 23 χρόνια όταν τηρούσαν όλες τις αλλαγές, έναντι των 11 χρόνων, σ’αυτούς που δεν τηρούσαν καμία από τις αλλαγές.

Όπως αναφέρεται από τον Dr. Hu που συμμετείχε στην έρευνα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για την υιοθέτηση υγιεινών αλλαγών του τρόπου ζωής. Στα 50-60-70 έτη ηλικίας, οι αλλαγές μπορούν βελτιώσουν ποσοτικά και ποιοτικά τη ζωή και να μειώσουν τη νοσηρότητα, συμπληρώνοντας ότι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας καπνιστής είναι να κόψει το κάπνισμα, ενώ, σ’ ότι αφορά τους μη καπνιστές, η υγιεινή διατροφή και η φυσική δραστηριότητα μπορούν βοηθήσουν στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.

Στοιχεία:

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.117.032047

https://edition.cnn.com/2020/01/08/health/risk-factors-longevity-wellness/index.html

https://edition.cnn.com/2020/01/08/health/risk-factors-longevity-wellness/index.html

Σχετικά άρθρα