5 αλλαγές στον τρόπο ζωής μειώνουν 60% τον κίνδυνο ν.Αλτσχάιμερ

 Η άνοια τύπου Αλτσχάιμερ προσβάλλει 1 στους 9 ηλικιωμένους στα 65 έτη και 1 στους 3 στην ηλικία των 85 ετών. Ο τρόπος ζωής και διατροφής, εκτός από την ηλικία και την επιβάρυνση από συνυπάρχοντα νοσήματα, μπορούν να μειώσουν δραματικά, μέχρι 60%, την εμφάνισή της ασθένειας, με βάση τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στα περιοδικά n.neurology.org και medscape.com.

Στην αμερικανική έρευνα “Healthy lifestyle and the risk of Alzheimer dementia/Findings from 2 longitudinal studies” από την επιστημονική ομάδα της dr.Dhana, επανελέγχθηκαν τα δεδομένα 2.765 ασθενών δύο προηγούμενων ερευνών, με στόχο να ποσοτικοποιήσουν την επίδραση επιλεγμένων παραμέτρων του τρόπου ζωής και διατροφής στην εκδήλωση της νόσου.

Στην πρώτη έρευνα, Chicago Health and Aging Project, κατά τη διάρκεια των 5,8 χρόνων παρακολούθησης σε 1.845 άτομα μέσης ηλικίας 73 ετών με 62% γυναίκες, το 20,54% ή οι 379 από τους 1.845 ανέπτυξαν Αλτσχάιμερ.

Στην δεύτερη έρευνα, Rush Memory and Aging Project, στην εξάχρονη παρακολούθηση συμμετείχαν 920 ασθενείς, μέσης ηλικίας 81 ετών με 75% γυναίκες. Από τους 920 συμμετέχοντες, οι 229 διαγνώστηκαν με άνοια τύπου Αλτσχάιμερ, δηλαδή το 24,89%.

Αξιολογήθηκαν 5 παράγοντες του τρόπου ζωής και διατροφής:

  • τήρηση ήπιας σωματικής δραστηριότητας 150 λεπτών την εβδομάδα
  • μη καπνιστές
  • συστηματική τήρηση προγράμματος με νοητικές-πνευματικές δραστηριότητες
  • ελαφριά ή έστω μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1-15γραμμάρια την ημέρα στις γυναίκες και 1-30 γραμμάρια την ημέρα στους άνδρες)
  • τήρηση ενός προγράμματος υγιεινής διατροφής τύπου Μεσογειακής δίαιτας ή δίαιτας χαμηλού νατρίου τύπου DASH.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που δεν τηρούσαν καμία από τις αναφερόμενες υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής τους:

  • όταν προσθέτονταν 1 από τις 5 παραμέτρους, τότε καταγραφόταν 27% μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης άνοιας Αλτσχάιμερ.
  • όταν προσθέτονταν 2-3 από τις 5 παραμέτρους,τότε η μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης Αλτσχάιμερ έφθανε στο 37%, με HR: 0,63.
  • όταν τηρούνταν οι 4 με 5 αναφερόμενες υγιεινές επιλογές, τότε, η μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης άνοιας Αλτσχάιμερ έφθανε στο 60%, με HR:0,4.

Η νόσος Alzheimer ευθύνεται για το 60% των περιπτώσεων άνοιας. Είναι μία νόσος προοδευτικά εξελισσόμενη, που καταστρέφει τη μνήμη και πολλές σημαντικές νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου, οδηγώντας σε απώλεια της πνευματικής λειτουργίας και πολλών δεξιοτήτων.

Εκτός από την ηλικία και τις συννοσηρότητες, που είναι μη ελεγχόμενοι ή μη προβλέψιμοι παράγοντες, οι έρευνες δείχνουν ότι ο τρόπος ζωής και διατροφής διαδραματίζουν επίσης καίριο ρόλο στην εμφάνιση ή όχι της νόσου. Οι παράγοντες αυτοί έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι μεταβαλλόμενοι, αυτοελεγχόμενοι και πιο προσιτοί από τις μη υγιεινές εναλλακτικές τους.

Πηγή:

https://n.neurology.org/content/early/2020/06/16/WNL.0000000000009816

https://www.medscape.com/viewarticle/932704?nlid=136067_5403&src=wnl_dne_200623_mscpedit&uac=360985AV&impID=2431015&faf=1.

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/dash-diet/art-20048456

Σχετικά άρθρα