95% βρεφικών τροφών με αρσενικό, κάδμιο, μόλυβδο, υδράργυρο

Σε έρευνα του Insider αναφέρεται ότι βρέθηκαν αρσενικό, κάδμιο, μόλυβδος και υδράργυρος στο 95% των 170 βρεφικών τροφών που ελέγχθηκαν. Ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αρσενικού είχαν τα παιδικά δημητριακά με βάση το ρύζι.

Η μελέτη έγινε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Healthy Babies Bright Futures(HBBF), με επικεφαλείς την Jane Houlihan, MSCE, Research Director και την Charlotte Brody, RN, National Director

Ελέγχθηκαν παιδικές τροφές, δημητριακά και συσκευασμένα παρασκευάσματα από φρούτα και λαχανικά για βρέφη.

Η έρευνα έγινε από το 2014-2017 σε 14 περιοχές στις ΗΠΑ.

Εξετάστηκαν 170 προϊόντα από 60 εταιρείες και 17 εμπόρους λιανικής.

Αποτελέσματα – Συμπεράσματα

  • Από όλα τα τρόφιμα που εξετάστηκαν, εκείνα που περιείχαν ρύζι, ήταν τα πιο μολυσμένα με βαρέα μέταλλα, ειδικά αρσενικό.
  • Ενώ τα ανώτατα όρια αρσενικού στις παιδικές τροφές έχει οριστεί από το FDA στο 100/ δισεκατομμύριο ή 1/10.000.000, βρέθηκαν τροφές με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αρσενικό: Whole Grain Rice Cereal της Earth’s Best και Organic Brown Rice Cereal της Healthy Times, Brown Rice Organic Sprouted Whole Grain Baby Cereal της BioKinetics.
  • Επίσης, ορισμένα δημητριακά ρυζιού, εκτός από αρσενικό περιείχαν και μόλυβδο, για τον οποίο, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, δεν υπάρχουν ελάχιστα όρια ασφαλείας.
  • Το αρσενικό συνδέεται με νευρολογικές αναπτυξιακές διαταραχές στα βρέφη, επίσης προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστεως, δερματοπάθειες.
  • Η έκθεση των παιδιών σε μόλυβδο προκαλεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, προβλήματα μάθησης και βίαιη συμπεριφορά.
  • Τα βαρέα μέταλλα στα παιδιά < 2 ετών προκαλούν μείωση του δείκτη ευφυίας, του IQ, αναφέρεται στην έρευνα.

Με βάση τα στοιχεία των οργανισμών Υγείας, ελέγχου τροφίμων και του FDA, στην έρευνα αναφέρεται ότι 15 τροφές ευθύνονται για το > 50% της απώλειας της ευφυίας των παιδιών. Το 20% σχετίζονται με τα προϊόντα ρυζιού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθορίσει αντίστοιχα όρια αρσενικού, ειδικά για το ρύζι, τα προϊόντα ρυζιού και όσα προορίζονται για βρέφη, στον κανονισμό 2015/1006: https://www.tuvaustriahellas.gr/content/K-1006-2015.pdf

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός της μεγαλύτερης συσσώρευσης βαρέων μετάλλων στα παιδιά, ειδικά < 3 ετών. Αυτή η επιβάρυνση ευνοείται από το μικρό βάρος των παιδιών, σε συνδυασμό με την αυξημένη περιεκτικότητα των παιδικών τροφών σε βαρέα μέταλλα και την μεγάλη διάρκεια κατανάλωσης επιβαρυμένων τροφίμων.

Στοιχεία:

https://www.healthybabyfood.org/sites/healthybabyfoods.org/files/2019-10/BabyFoodReport_FULLREPORT_ENGLISH_R5b.pdf

https://www.insider.com/heavy-metals-found-in-baby-food-report-2019-10

Σχετικά άρθρα