Αδυνάτισμα: δεν υπερέχει η διαλείπουσα νηστεία

Η τήρηση διαλείπουσας νηστείας, συγκριτικά με τον φυσιολογικό αριθμό γευμάτων, δεν πλεονεκτεί στην απώλεια βάρους, εφόσον δεν υπάρχουν πρόσθετες αλλαγές στη διατροφή, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine. Επίσης, δεν καταγράφηκε υπεροχή της διαλειμματικής πρόσληψης τροφής στο μεταβολισμό των λιπιδίων ή της γλυκόζης.

Στην έρευνα “Effects of Time-Restricted Eating on Weight Loss and Other Metabolic Parameters in Women and Men With Overweight and Obesity” εξετάστηκαν τα δεδομένα 116 συμμετεχόντων, με μέση ηλικία τα 46,5 έτη, έχοντας στόχο την καταγραφή της επίδρασης των δύο τύπων διατροφής στο σωματικό βάρος και σε ορισμένους παράγοντες, όπως είναι η λιπώδης και μυική μάζα, η ινσουλίνη και το σάκχαρο νηστείας, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η εκτιμώμενη πρόσληψη και κατανάλωση θερμίδων και ο βασικός μεταβολισμός.

Για το χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων, οι μισοί συμμετέχοντες ακολούθησαν πρόγραμμα διαλείπουσας σίτισης ή νηστείας, λαμβάνοντας τροφή μόνο στο οκτάωρο, μεταξύ 12 το μεσημέρι με 8 το βράδυ. Η δεύτερη ομάδα λάμβανε 3 γεύματα ημερησίως. Δεν τέθηκε άλλος περιορισμός ή αλλαγή αναφορικά με τη λήψη τροφής και μπορούσαν όλοι οι συμμετέχοντες να τρέφονται κατά βούληση.

Μετά το διάστημα των 12 εβδομάδων, σύμφωνα με τα αναφερόμενα αποτελέσματα, η μέση απώλεια βάρους άγγιξε τα 940 γραμμάρια στην ομάδα της διαλείπουσας νηστείας και τα 680 γραμμάρια στην ομάδα των τριών γευμάτων. Παράλληλα, δεν καταγράφηκε σημαντική διαφοροποίηση στις τιμές των λιπιδίων, της γλυκόζης νηστείας και των υπολοίπων παραγόντων, που αξιολογήθηκαν στην μελέτη ως δευτεροπαθείς.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Dr. Lowe, PhD, τα αποτελέσματα δεν υποστηρίζουν την ύπαρξη υπεροχής της διαλείπουσας νηστείας στην απώλεια βάρους, έναντι της κατανάλωσης φυσιολογικού αριθμού γευμάτων, όταν δεν υπάρχουν πρόσθετες αλλαγές στη διατροφή.

Πηγή:

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2771095

https://www.jwatch.org/fw117079/2020/09/28/fasting-shows-no-weight-loss-benefit-over-standard-meals?

Σχετικά άρθρα