Αισθητική οδοντιατρική: εναρμονίζοντας τη στοματική υγεία με το ωραίο χαμόγελο

Μία υγιής, φυσική και άρτια οδοντοστοιχία, εκτός από τη μάσηση, την ομιλία, τη στήριξη των παρακείμενων ιστών ή την ισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας του στόματος, επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά την εκφραστική ικανότητα και τη συνολική εικόνα του προσώπου. Η ραγδαία εξελισσόμενη αισθητική οδοντιατρική, συνδυάζοντας την άρτια φροντίδα και αποκατάσταση της στοματογναθικής περιοχής με αισθητικά αναβαθμισμένες και πιο φυσικές θεραπείες, συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία υγιούς, φυσικού, λειτουργικού, αλλά και ελκυστικού χαμόγελου.

Η «αισθητική οδοντιατρική» αποτελεί τομέα της κλασσικής οδοντιατρικής, που ασχολείται με τη βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών, των ούλων και γενικότερα της στοματογναθικής περιοχής. Ένα όμορφο χαμόγελο, τα υγιή ούλα, τα καθαρά, μη τερηδονισμένα και χρωματισμένα δόντια και η φυσική όψη δεν αφορούν μόνο τα δημόσια πρόσωπα ή τους καλλιτέχνες, αλλά αφορούν τον καθένα. Η αυξημένη ζήτηση και η τεχνολογική εξέλιξη οδήγησε σε πιο αποτελεσματικά υλικά και νέες τεχνολογίες στην οδοντιατρική, οι οποίες είναι πιο προσιτές και εύχρηστες.

Προϋποθέσεις για την αισθητική οδοντιατρική θεραπεία

Ωραίο χαμόγελο είναι πρώτα από όλα το υγιές χαμόγελο.

Αν τα δόντια και τα ούλα δεν είναι καθαρά, το χαμόγελο δεν μπορεί να δείχνει ωραίο.

Η θεραπεία είναι απόλυτα εξατομικευμένη.

Η διάγνωση-πρόληψη-θεραπεία από τον ειδικό οδοντίατρο και οι απαιτήσεις του ασθενή θα πρέπει να εξετάζονται διεξοδικά.

Το θεραπευτικό κομμάτι, η περιοδοντική και ενδοδοντική θεραπεία προηγούνται πάντα του αισθητικού.

Οι αισθητικές οδοντιατρικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν ένα μεγάλο εύρος εξατομικευμένων θεραπειών:

  • Καθαρισμό των δοντιών

Οι συσσωρεύσεις οδοντικών μικροβιακών πλακών, πέτρας, τα μαλθακά, κόκκινα, ερεθισμένα, οιδηματώδη ούλα, δημιουργούν ένα άσχημο σκηνικό, εκτός από τις επιπτώσεις στη στοματική και γενικότερη υγεία του ατόμου.

Αν τα δόντια και τα ούλα δεν είναι καθαρά, το χαμόγελο δεν μπορεί να είναι όμορφο. Καθαρίζοντας τα δόντια σχολαστικά στο σπίτι με την οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμα και υιοθετώντας έναν τακτικό, πλήρη οδοντιατρικό καθαρισμό και τις οδηγίες στοματικής υγιεινής, θα βελτιωθεί η υγεία, η εμφάνιση του στόματος και το χαμόγελο.

  • Λεύκανση δοντιών

Η λεύκανση είναι απλή και ασφαλής διαδικασία όταν γίνεται από οδοντίατρο. Απομακρύνοντας τις χρωστικές που απορροφώνται στην επιφάνεια των δοντιών από το τσιγάρο, τον καφέ, το τσάι, τα τρόφιμα ή την ηλικία, αναβαθμίζεται άμεσα η εικόνα του στόματος.

  • Αντικατάσταση των παλαιών μαύρων σφραγισμάτων 

Τα σύγχρονα, λευκά υλικά που χρησιμοποιούνται για το σφράγισμα των δοντιών, συνδυάζουν άρτια την αισθητική με την αντοχή στον χρόνο.Το αμάλγαμα είναι ένα μείγμα μεταλλικών στοιχείων από το οποίο με τον καιρό μπορεί να παρατηρηθεί μικροδιείσδυση, τερηδονισμός και νέκρωση του πολφού του δοντιού. Σε αυτή την περίπτωση η ενδοδοντική θεραπεία-απονεύρωση έχει ποσοστό επιτυχίας 99% στο να κρατηθεί το δόντι μέσα στην στοματική κοιλότητα.

  • Αντικατάσταση παλιάς θήκης

Με το πέρασμα του χρόνου, οι παλιές στεφάνες μπορεί να δείχνουν ξένες στο στόμα, να έχουν αλλοιωθεί οι ίδιες και να έχουν υποχωρήσει τα ούλα στην περιοχή, αποκαλύπτοντας τη μεταλλική βάση τους.

  • Ορθοδοντική θεραπεία και διόρθωση των κενών ή στραβών δοντιών

Εκτός από τις ορθοδοντικές θεραπείες, όταν το πρόβλημα αφορά μεμονωμένο δόντι, υπάρχει δυνατότητα να βελτιωθεί το σχήμα και η θέση των δοντιών με την βοήθεια όψεων σύνθετης ρητίνης ή πορσελάνης. Με την σωστή συντήρηση, τα υλικά αυτά μπορούν να αντέξουν πολλά χρόνια.

  • Εξειδικευμένες προσθετικές θεραπείες και εμφυτεύματα μετά την απώλεια των φυσικών δοντιών

 Προσθετικές αποκαταστάσεις, όπως θήκες, όψεις, γέφυρες και φόρτιση των εμφυτευμάτων μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά την εικόνα και την ομαλή λειτουργία του στόματος.

Πολύ διαδεδομένη είναι η διόρθωση του χρώματος, του σχήματος και του μεγέθους των δοντιών, ειδικά των πρόσθιων, με τις ολοκεραμικές επικαλύψεις ή αλλιώς όψεις. Οι όψεις είναι «φλοίδες» πορσελάνης που συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών με ρητινώδεις κονίες.

Όταν υπάρχει απώλεια δοντιών ή σοβαρή καταστροφή των φυσικών δοντιών, τότε οι ολοκεραμικές θήκες, γέφυρες και επιεμφυτευματικές εργασίες αποκαθιστούν πλήρως και ταυτόχρονα δημιουργούν ένα καινούριο αισθητικό προφίλ.

Τα νέα ολοκεραμικά συστήματα, όπως ζιρκόνιο, διπυριτικό λίθιο, πορσελάνη αστρίου, e-max empress, θεωρούνται ως τα πιο βιοσυμβατά υλικά. Διαθέτουν εξαιρετική σταθερότητα, αντοχή, σκληρότητα και αντίσταση σε τριβή, σε βαθμό που πλησιάζει την αδαμαντίνη.

Πηγή:

https://www.endodontic.org/

https://www.webmd.com/oral-health/ss/slideshow-bad-breath-causes

Σχετικά άρθρα