Ασπίδες προσώπου ή μάσκα;


Σε περιπτώσεις έλλειψης μη-ιατρικών μασκών, οι ασπίδες προσώπου μπορούν να θεωρηθούν ως εναλλακτική αλλά λιγότερο αποτελεσματική λύση, σύμφωνα με τη νέα ενημερωτική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Μπορούν να υποκαταστήσουν τα γυαλιά αλλά ποτέ απόλυτα την μάσκα και η αποτελεσματικότητά τους για τον έλεγχο της πηγής μόλυνσης από το άτομο που νοσεί δεν έχει ελεγχθεί.

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι οι ασπίδες προσφέρουν χαμηλότερο βαθμό προστασίας από τη μάσκα όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων, εφόσον βέβαια τηρούνται οι οδηγίες για τη σωστή χρήση, τον καθαρισμό και τις προδιαγραφές τους.

Οδηγίες για τη χρήση ασπίδας προσώπου

Αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ασπίδες προσώπου, πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή σχεδίαση που καλύπτει όλες τις πλευρές του προσώπου και κάτω από το πηγούνι.

Επιπλέον, οι ασπίδες προσώπου μπορούν να διευκολύνουν άτομα με περιορισμένη συμμόρφωση στις ιατρικές μάσκες (όπως άτομα με ψυχικές και αναπτυξιακές διαταραχές, κωφοί και άτομα με προβλήματα ακοής και παιδιά).

  1. Οι ασπίδες προσώπου μπορεί να μειώσουν την άμεση έκθεση στα αεροσταγονίδια και σε ένα υψηλό ποσοστό μικροσωματίδια αερολύματος.
  2. Η αποτελεσματικότητα της ασπίδας για τον έλεγχο της πηγής (άτομο που νοσεί) δεν έχει ελεγχθεί. Ως εκ τούτου άτομα που έχουν συμπτώματα δεν θα πρέπει να την χρησιμοποιούν.
  3. Οι ασπίδες υποκαθιστούν τα γυαλιά αλλά ποτέ απόλυτα την μάσκα.
  4. Η ασπίδες προσώπου πρέπει να προσφέρουν πλήρη κάλυψη προσώπου και πλευρικά αυτού ενώ το μήκος τους να καλύπτει και τον λαιμό. Για τον λόγο αυτό η στήριξή τους πρέπει να είναι στο κεφάλι.
  5. Ασπίδες που καλύπτουν μερικώς το πρόσωπο ή μόνο το στόμα και την μύτη θα πρέπει να αποκλείονται γιατί δεν προσφέρουν προστασία ούτε στον χρήστη ούτε το άλλο άτομο.
  6. Συνδυασμός ασπίδας και μάσκας συστήνεται μόνο στους επαγγελματίες υγείας, ενώ σε άλλους επαγγελματίες μπορεί να συστηθεί ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου και την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
  7. Ένα υπάρξει μεγάλη αύξηση της επίπτωσης των κρουσμάτων στην κοινότητα θα συστηθεί αντικατάσταση των ασπίδων από μάσκα, στους επαγγελματίες υγείας που έχουν συστηθεί στη παρούσα φάση της πανδημίας.
  8. Οι ασπίδες προσώπου χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από έναν και τον ίδιο επαγγελματία. Η χρήση της από άλλον επαγγελματία γίνεται αυστηρά μόνον μετά την καθαριότητα και απολύμανσή τους.
  9. Όταν αφαιρούνται οι ασπίδες δεν αφήνονται πάνω σε τραπέζια, πάγκους ή άλλα κοινόχρηστα αντικείμενα.
  10. Μόνο ο χρήστης αγγίζει την ασπίδα του. Μετά το άγγιγμα της ασπίδας εσωτερικά ή εξωτερικά, εφαρμόζεται υγιεινή των χεριών.

Καθαρισμός και απολύμανση

  1. Οι ασπίδες προσώπου αφαιρούνται με προσοχή χωρίς να αγγιχθεί το πρόσωπο
  1. Πλένονται με χλιαρό νερό και σαπούνι
  2. Αφήνονται να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί
  3. Στη συνέχεια απολυμαίνονται με απολυμαντικό σκεύασμα σύμφωνα με οδηγίες κατασκευαστή. Βέλτιστη διαδικασία η εμβάπτιση σε απολυμαντικό διάλυμα.
     Φρέσκο διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου συγκέντρωσης 0,1% – 0,5% (1000 ppm – 5000 ppm διαθέσιμου χλωρίου) για τουλάχιστον 1 λεπτό
     Αλδευδικό ή άλλο απολυμαντικό δραστικό έναντι των ελυτροφόρων ιών σε αραιώσεις προτεινόμενες από τον κατασκευαστή
  4. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν:
     Έτοιμα εμποτισμένα με απολυμαντικό πανάκια (χλώριο, υπεροξικό οξύ)
     Έτοιμο διάλυμα για γρήγορη απολύμανση με ψεκασμό (πολυαλκοολούχο)

Προδιαγραφές των ασπίδων προσώπου

  1. Τα προστατευτικά των ματιών πρέπει να είναι απαλλαγμένα από προεξοχές,
    αιχμηρές άκρες ή άλλα ελαττώματα, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν δυσφορία ή τραυματισμό κατά τη χρήση.
  2. Κανένα μέρος του προστατευτικού των ματιών που έρχεται σε επαφή με το χρήστη δεν πρέπει να είναι κατασκευασμένο από υλικά που είναι γνωστό ότι προκαλούν ερεθισμό του δέρματος.
  3. Η ασπίδα θα πρέπει να είναι ελαφριά ώστε να μην δυσκολεύει τον χρήστη
  4. Οι ζώνες κεφαλής πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 10 mm πάνω από
    οποιοδήποτε τμήμα που μπορεί να έρθει σε επαφή με το κεφάλι του χρήστη. Η ζώνη κεφαλής εσωτερικά και στο τμήμα που έρχεται σε επαφή με το μέτωπο πρέπει να φέρει σπόγκο επαρκούς πάχους
  5. Οι ζώνες κεφαλής πρέπει να είναι ρυθμιζόμενες ή αυτορυθμιζόμενες είτε να
    φέρουν ελαστικό δέσιμο.
  6. Η μεμβράνη πρέπει να έχει διαστάσεις που να δίνουν τη δυνατότητα πλήρης κάλυψης του προσώπου και πλευρικά και μήκος που να καλύπτει τον τράχηλο. Eνδεικτικές διαστάσεις > 25 cm X 38 cm.
  7. Το σύνολο του εξοπλισμού θα πρέπει να μπορεί να απολυμαίνεται ενώ θα πρέπει να υπάρχουν σχετικές οδηγίες του κατασκευαστή.
  8. Το υλικό του οθωνίου (visor) πρέπει να είναι
    a. κρυστάλλινη, διαφανής μεμβράνη πολυεστέρα πάχους περίπου 0.25MM
    b. ανθεκτικό υλικό στη θερμότητα
    c. αδιάβροχο
    d. διπλής όψης αντιθαμβωτικές ιδιότητες
    e. πολλαπλών χρήσεων
    f. να υπάρχει δυνατότητα ανταλλακτικών οθωνίου
  9. Χαρακτηριστικά: Κατηγορίας Ι ιατρικός εξοπλισμός – Απαιτούμενο πρότυπο: EN 166:2001, κατηγορία ΙΙΙ – Ευρωπαϊκή νομοθεσία: Κανονισμός 2016 / 425 / EU – Επιθυμητά πρότυπα EN 167:2001 and EN 168:2001 (εξειδικεύουν οπτικές και μη οπτικές μεθόδους ελέγχου)


Πηγή:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ

Σχετικά άρθρα