Χαλάρωση-ευλυγισία-ενδυνάμωση με γιόγκα

Η γιόγκα αποτελεί φυσική μορφής άσκησης, η οποία εξατομικεύεται και προσαρμόζεται εύκολα, προσφέροντας ένα συνδυασμό ψυχικής και σωματικής ευεξίας, μείωση της μυϊκής έντασης, βελτίωση της ισορροπίας και ελέγχου του σώματος.

Δεν απαιτεί ειδικό, δαπανηρό εξοπλισμό γυμναστικής και πολύ χώρο, αφού μπορεί να γίνει στο πάτωμα, στο κρεβάτι, στον καναπέ, στη βεράντα, καταλαμβάνοντας μόνο το χώρο που καταλαμβάνει το σώμα.

Στην κλινική έρευνα: Effects of a 12-Week Hatha Yoga Intervention on Cardiorespiratory Endurance, Muscular Strength and Endurance, and Flexibility in Hong Kong Chinese Adults: A Controlled Clinical Trial, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Χονγκ-Κονγκ (Prince of Wales Hospital, Sha Tin, New Territories, Hong Kong), οι 170 ενήλικες, μέσης ηλικίας 52 ± 7.5 ετών, που ακολούθησαν για 12 εβδομάδες ένα 60-λεπτο εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκμάθησης γιόγκα και πενθήμερη 20-λεπτή εξάσκηση στο σπίτι, παρουσίασαν εμφανή βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, της μυϊκής δύναμης, αντοχής και ελαστικότητας, της ευλυγισίας των αρθρώσεων.

Στα συνδυαστικά ψυχοσωματικά οφέλη της γιόγκα,τα οποία έχουν γίνει αντικείμενο πολλών μελετών, αναφέρονται:

αγχολυτική δράση

αντικαταθλιπτική δράση

αύξηση τς ευλυγισίας της σπονδυλικής στήλης

βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων

βελτίωση της μυϊκής δύναμης, αντοχής και ελαστικότητας

βελτίωση των μυοσκελετικού πόνου

βελτίωση της στάσης του σώματος

βελτίωση της ισορροπίας

βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

αύξηση της ευεξίας

Η διάρκεια, η ένταση και το είδος των ασκήσεων προσαρμόζεται στις δυνατότητες του εκάστοτε ασκούμενου, ώστε να μην υπάρχει αίσθηση πόνου, καψίματος ή δυσφορίας όταν εκτελείται κάποια άσκηση. Επίσης, υπάρχουν και δωρεάν προγράμματα στο διαδίκτυο, ανάλογα με τις απαιτήσεις, τη φυσική κατάσταση και ηλικία,που παρέχουν διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας των ασκήσεων.

Στοιχεία:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4475706/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9820263

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19341989/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4784068/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16740317

Σχετικά άρθρα