Χοιρινό ή γαλοπούλα: ποιο υπερέχει διατροφικά;

Ας ήταν όλα τα διλήμματα τόσο απλά και γευστικά! Υπάρχει κάποια διατροφική υπεροχή ανάμεσα στο χοιρινό και την γαλοπούλα, που πρωταγωνιστούν αυτή την εποχή; Υπάρχει πραγματική διαφορά στις θερμίδες και στο λίπος, όταν μαγειρεύονται και τρώγονται “εορταστικά” χωρίς την αφαίρεση πέτσας ή λίπους;

Οι ψητές εκδοχές με ορατό λίπος ή πέτσα

  • Ψητή γαλοπούλα: 100γρ – 220 θερμίδες – 22γρ. πρωτεΐνη – 14γρ. ολικά λιπαρά από τα οποία τα 4γρ. κορεσμένα λιπαρά και 90mg χοληστερίνη
  • Ψητό χοιρινό: 100γρ – 260 θερμίδες – 23γρ. πρωτεΐνη – 18γρ. ολικά λιπαρά από τα οποία τα 6γρ. κορεσμένα λιπαρά και 80mg χοληστερινη

Οι ψητές εκδοχές χωρίς ορατό λίπος ή πέτσα

  • Γαλοπούλα χωρίς πέτσα: 100γρ – 130 θερμίδες – 26γρ πρωτεΐνη – 2γρ λιπαρά και 70mg χοληστερίνη
  • Χοιρινό χωρίς ορατό λίπος: 100γρ – 150 θερμίδες – 23 γρ πρωτεΐνη – 5γρ λιπαρά – 65mg χοληστερίνη

Το χοιρινό περιέχει 3-4 γραμμάρια περισσότερα ολικά λιπίδια, αλλά λιγότερη χοληστερίνη από την γαλοπούλα, στις εκδοχές με ή χωρίς εμφανές λίπος. Η διαφορά στις θερμίδες που περιέχουν είναι μάλλον αμελητέα, της τάξης των 20-40 θερμίδων στις αντίστοιχες μορφές. Είναι εξίσου εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, δίνοντας από 23-26 γραμμάρια.

Βιταμίνες-μέταλλα-ιχνοστοιχεία

Το χοιρινό περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα από την γαλοπούλα

βιταμίνης Β-1 κατά 1.848,9%

βιταμίνης Β-2 κατά 14,2%

βιταμίνης Ε κατά 314%

βιταμίνης D κατά 253%

καλίου κατά 77%

φωσφόρου κατά 10%

ασβεστίου κατά 36%

Η γαλοπούλα περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα από το χοιρινό

βιταμίνης Α κατά 457%

βιταμίνης Β-3 κατά 90%

βιταμίνης Β-5 κατά 35%

βιταμίνης Β-6 κατά 32%

βιταμίνης Β-12 κατά 45%

σιδήρου κατά 25%

χαλκού κατά 27%

Το ψητό χοιρινό θεωρείται συχνά ως πιο παχυντικό γεύμα από την ψητή γαλοπούλα, όμως η ανάλυση των θρεπτικών στοιχείων τους, στην κανονική μορφή που καταναλώνονται, δεν καταγράφει κάποια σημαντική διαφορά θερμίδων.

Υπάρχει η αναμενόμενη διακύμανση στην περιεκτικότητα των βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως συμβαίνει με όλα τα φυσικά τρόφιμα διαφορετικής προέλευσης.

Δεν υπερέχει διατροφικά κάποιο μεταξύ των δύο. Η συνδυαστική κατανάλωση ή η εναλλαγή τους, εφόσον καταναλώνονται σε φυσιολογική ποσότητα, μπορεί να προσφέρει τα διατροφικά οφέλη και των δύο με παρόμοια θερμιδική επιβάρυνση. Σε πρακτικό επίπεδο, η θρεπτική τους αξία είναι ισοδύναμη και μόνο η τιμή αγοράς και οι γευστικές προτιμήσεις μπορούν να περιορίζουν την επιλογή τους.

Στοιχεία:

file:///C:/Users/user/Desktop/Turkey%20meat%20vs%20Pork%20-%20In-Depth%20Nutrition%20Comparison.

htmlhttps://www.eatturkey.org/nutrition/

Σχετικά άρθρα