Χωρίς σημαντική αποτελεσματικότητα η χορήγηση Λοπιναβίρης-Ριτοναβίρης στο COVID

H αντιρετροϊκή αγωγή λοπιναβίρη – ριτοναβίρη, που χορηγείται στο HIV, δεν κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά την κλινική εικόνα και να μειώσει την θνητότητα σε ασθενείς που νοσηλευόταν με σοβαρή νόσο COVID-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής που δημοσιεύθηκε New England Journal of Medicine, στο άρθρο “No Benefit for Lopinavir–Ritonavir in Severe COVID-19”.

Η λοπιναβίρη – ριτοναβίρη περιλαμβάνεται στις θεραπευτικές επιλογές των κλινικών δοκιμών Solidarity του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εύρεση της θεραπευτικής αγωγής του COVID-19. Μετά την πρόσφατη αναστολή της χρήσης υδροξυχλωροκίνης στα πλαίσια της δοκιμής Solidarity, ο συνδυασμός λοπιναβίρη – ριτοναβίρη αποτελεί τις 2 από τις 3 επιλογές εκτός της ρεμδεσιβίρης (μόνο λοπιναβίρη – ριτοναβίρη ή σε συνδυασμό με ιντερφερόνη βήτα-1α)

Στην τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή:” A Trial of Lopinavir–Ritonavir in Adults Hospitalized with Severe Covid-19″ της ομάδας του Dr. Cao, συμμετείχαν 199 νοσηλευόμενοι ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 και χαμηλό κορεσμό οξυγόνου στο αίμα, μικρότερο ή ίσο με 94%. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 58 έτη και το 60,3% ήταν άνδρες.

Οι 100 ασθενείς έλαβαν μόνο την καθορισμένη υποστηρικτική αγωγή και οι 99 ασθενείς έλαβαν λοπιναβίρη – ριτοναβίρη και την καθορισμένη υποστηρικτική αγωγή για 14 ημέρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

  • Η χορήγηση του φαρμάκου λοπιναβίρη – ριτοναβίρη δεν βελτίωσε σημαντικά την κλινική εικόνα των ασθενών, την συνολική διάρκεια νοσηλείας και την διάρκεια χορήγησης οξυγόνου.
  • Ο μέσος χρόνος κλινικής βελτίωσης ήταν κατά 1 μέρα συντομότερος στους ασθενείς που λάμβαναν λοπιναβίρη – ριτοναβίρη και καθορισμένη υποστηρικτική αγωγή.
  • Η θνησιμότητα στις 28 ημέρες ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες των ασθενών, με διαφορά της τάξης του 5,8%. Συγκεκριμένα, ήταν 19,2% στην ομάδα της λοπιναβίρης – ριτοναβίρης και καθορισμένης υποστηρικτικής αγωγής και 25% στην ομάδα που έλαβε μόνο υποστηρικτική αγωγή.
  • Τα ποσοστά των ασθενών όπου ανιχνεύονταν το ιϊκό RNA δεν διέφεραν στις δύο ομάδες ασθενών.
  • Οι γαστρεντερικές διαταραχές ήταν πιο συχνές στην ομάδα που λάμβανε λοπιναβίρη – ριτοναβίρη.
  • 13,8% των ασθενών διέκοψαν την αγωγή με λοπιναβίρη -ριτοναβίρη λόγω σοβαρών παρενεργειών.

Η κλινική δοκιμή έγινε στην Κίνα και χρηματοδοτήθηκε από το Major Projects of National Science and Technology on New Drug Creation and Development.

ΠΗΓΗ:

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2766416

https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2001282

Σχετικά άρθρα