COVID-19 pool testing: εξισορροπώντας αξιοπιστία και οικονομία

To pool testing, με την προκαθορισμένη ανάμειξη βιολογικών υλικών διαφορετικών ασθενών, π.χ. αίματος, ούρων, επιχρισμάτων, έχει χρησιμοποιηθεί σε μαζικούς ελέγχους λοιμωδών νοσημάτων, έχοντας στόχο την εξέταση μεγάλου αριθμού δειγμάτων σε μικρό χρονικό διάστημα και με μικρότερο κόστος, αφού χρησιμοποιείται ένα τεστ για τον έλεγχο δειγμάτων 5-10 ατόμων που αναμιγνύονται σε ένα τελικό δείγμα.

Αν το αποτέλεσμα του μίγματος είναι αρνητικό, τότε όλα τα αρχικά δείγματα θεωρούνται αρνητικά, έχοντας χρησιμοποιήσει ένα μόνο τεστ. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε πρέπει να επανελεγχθούν χωριστά όλα τα δείγματα, που είχαν αναμιχθεί.

Η πανδημία του COVID-19 με την μεγάλη διασπορά, την ανάγκη επαναλαμβανόμενων ελέγχων μεγάλου αριθμού ατόμων σε παγκόσμια κλίμακα, με τη χρήση της PCR, μίας σχετικά δαπανηρής και αργής μεθόδου διάγνωσης, καθιστούν σημαντική την πιθανή εφαρμογή της μεθόδου pool testing, προκειμένου να γίνεται εξοικονόμηση τεστ και χρόνου, χωρίς να χάνεται η αξιοπιστία της εξέτασης.

Σύμφωνα με την έρευνα: Simulation of Pool Testing to Identify Patients With Coronavirus Disease 2019 Under Conditions of Limited Test Availability,στο NEJM, η εφαρμογή του pool testing στον έλεγχο για τον κορωνοϊό, προκειμένου να διατηρείται η ευαισθησία και η αξιοπιστία της εξέτασης και να μειωθεί ο αριθμός των ψευδώς αρνητικών στα ασφαλή όρια του μεμονωμένου test, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη 3 βασικές παραμέτρους:

  • Τον επιπολασμό της λοίμωξης από τον ιό SΑRS-CoV-2 στο συγκεκριμένο πληθυσμό, δηλαδή το ποσοστό των ατόμων του γενικού πληθυσμού που εκτιμάται ότι έχουν λοίμωξη με τον ιό σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
  • Την ευαισθησία της μεθόδου που χρησιμοποιείται, η οποία ιδανικά πρέπει να αγγίζει το 100%
  • Τον αριθμό των δειγμάτων που αναμιγνύονται σε ένα ένα τελικό εξεταστέο δείγμα, δηλαδή τα δείγματα από 5-10 ή περισσότερους ασθενείς.

Με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων και με διάφορους συνδυασμούς, ελέγχθηκαν στην παραπάνω έρευνα τα αποτελέσματα δειγμάτων σε 94 ασθενείς, χρησιμοποιώντας RT-PCR, με 100% ειδικότητα και ευαισθησία από 60-100% και με επιπολασμό της λοίμωξης στον πληθυσμό από 0,001% μέχρι 30%.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι, σε περίπτωση ένδειας τεστ, η εφαρμογή της μεθόδου pool testing μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν ο επιπολασμός της λοίμωξης κυμαίνεται περίπου στο 1% και η ευαισθησία της εξέτασης στο 70%, αναμιγνύοντας τα δείγματα μέχρι 13 ασθενών.

Η RT-PCR με ελάχιστο όριο ανίχνευσης στο δείγμα, τα 1100 αντίγραφα RNA/ml. μπορεί εύκολα να ανιχνεύσει τα 1,5 × 104 RNA αντίγραφα/ml, δηλαδή τα 15.000 RNA ιικά αντίγραφα/ml στις ρινικά δείγματα, που λαμβάνονται την πρώτη εβδομάδα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Τα αντίγραφα του ιικού RNA σταδιακά αγγίζουν τα 1,5×107, δηλαδή 15.000.000 RNA αντίγραφα /ml στα ρινικά δείγματα, συγκεντρώσεις πολύ υψηλότερες από τα ελάχιστα όρια ανίχνευσης της μεθόδου.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα χρειαζόταν μέχρι το 16% των τεστ, σε σχέση το αριθμό που θα χρειαζόταν με τον έλεγχο των μεμονωμένων δειγμάτων.

Το ενδεχόμενο χρήσης pool testing εξετάζεται από πολλές χώρες, οικονομικά ασθενέστερες και μη, όπως π.χ. την Ινδία, όπου συνιστάται από τον ICMR, τα δείγματα που αναμιγνύονται να μην υπερβαίνουν τα 5 και η μέθοδος ανάμειξης να χρησιμοποιείται μόνο όταν ο επιπολασμός της λοίμωξης στον προς εξέταση πληθυσμό είναι μέχρι 5%.

Η μέθοδος mini pool testing, με την ανάμειξη μέχρι 5 δειγμάτων δοκιμάστηκε αποτελεσματικά και με ασφάλεια σε κλινικές μελέτες στη Γερμανία και προτείνεται για ευρύ πληθυσμιακό έλεγχο COVID-19, αυξάνοντας τον αριθμό των εξεταζόμενων από 40.000 την ημέρα σε 200.000-400.000 την ημέρα, χωρίς απώλεια της ποιότητας και της αξιοπιστίας του ελέγχου.

Το mini pool testing ελέγχθηκε από ερευνητική ομάδα του παραρτήματος του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού και του Ινστιτούτου Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Goethe. (German Red Cross Blood Donor Service στη Φρανκφούρτη, με τον καθηγητή Erhard Seifried και Institute for Medical Virology στο University Hospital Frankfurt, με την καθηγήτρια Sandra Ciesek).

Πηγή:

https://translational-medicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12967-019-1992-2

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2767513

https://healthcare-in-europe.com/en/news/corona-pool-testing-increases-worldwide-capacities-many-times-over.html

Σχετικά άρθρα