COVID-19: το νέο όνομα του κορωνοϊού, που μάλλον δεν πλήττει τα παιδιά

Ο κορωνοϊός 2019 που επίσημα ονομάστηκε COVID-19, φαίνεται πως δεν προκαλεί στα παιδιά σοβαρή κλινική εικόνα και επιπλοκές, παρόλο που μολύνονται όσο και ο υπόλοιπος πληθυσμός. Το ίδιο καταγράφηκε παλαιότερα με τους συγγενικούς του ιούς SARS και MERSs.

Στους 1.017 θανάτους και στα 45.000 επίσημα κρούσματα από τον ιό, δεν περιλαμβάνονται παιδιά σε σημαντικό αριθμό ή με σοβαρή λοίμωξη. Άτομα ηλικίας 49-56 ετών φαίνονται πιο ευάλωτα, χωρίς να είναι γνωστά τα αίτια αυτής της προτίμησης του ιού στους μεσήλικες.

Σύμφωνα με τον Dr Malik, από το τμήμα Ιολογίας στο Χονγκ Κονγκ, τα παιδιά μολύνονται, αλλά έχουν ήπια νόσο. Τα στατιστικά στοιχεία της επιδημίας του COVID-19 δείχνουν ότι, παρά την προφανή έκθεση των παιδιών κάθε ηλικίας στον ιό όπως και οι ενήλικες, τα παιδιά σε μεγάλο βαθμό δεν ανιχνεύονται ως άρρωστα.

  • είτε γιατί είναι απλώς φορείς
  • είτε η λοίμωξη είναι πολύ ελαφριάς μορφής, σαν απλό κρυολόγημα
  • ή ακόμη και αν κάνουν πνευμονία από τον ιό, αυτή δε επιπλέκεται με υπεραντιδραστικούς ανοσολογικούς μηχανισμούς, όπως συμβαίνει στους ενήλικες με το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Οι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά προστατεύονται από την ιογενή λοίμωξη δεν είναι γνωστοί, παρόλο που η καλύτερη ανοχή και η ταχύτερη ανάρρωση των παιδιών, ειδικά<12 και άνω του 1 έτους, εμφανίζεται σε πολυάριθμες λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς. Μέχρι την νηπιακή ηλικία, τα παιδιά εκτίθενται σε ένα μεγάλο αριθμό ίων. Από τις λοιμώξεις αυτές κατά κανόνα αναρρώνουν ταχύτατα και χωρίς επιπλοκές.

Ιογενείς λοιμώξεις που επίσης είναι ελαφριές στα παιδιά και βαρύτατες στους ενήλικες είναι η ανεμοβλογία η λοιμώδης μονοπυρήνωση, ο παρβοϊός, οι απλόι κορονωνοϊοί του 30% του κοινού κρυολογήματος κτλ.

Πιθανές εξηγήσεις που δίνονται για την μεγαλύτερη ανοχή των παιδιών έναντι του COVID-19 είναι :

  • Η δομή του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών < 12 ετών, ειδικά της νηπιακής ηλικίας. Η επίδραση της Φυσικής-μη ειδικής ανοσίας, που δρα αποτελεσματικά και άμεσα, ταυτόχρονα, με την ατελή ανάπτυξη της Ειδικής ανοσίας ,τα προστατεύει από την υπερδιέγερση και υπερβολική αντίδραση της ειδικής ανοσίας στη λοίμωξη από τον CONVID-19, που οδηγεί στις επιπλοκές της. Αντίστοιχα μειωμένη νόσηση των παιδιών καταγράφηκε με την λοίμωξη από τους κορονωϊούς των συνδρόμων SARS και MERS.
  • Τα παιδιά δεν έχουν, κατά κανόνα, επιβαρυμένο αναπνευστικό και καρδιαγειακό σύστημα από κάπνισμα, ρύπανση, καταχρήσεις και διαθέτουν μεγαλύτερες εφεδρείες.
  • Συνήθως δεν νοσούν από άλλα νοσήματα, που να επιδεινώνουν αθροιστικά την κατάστασή τους.
  • Η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού στις λοιμώξεις λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, με τα επιθήλια, το δέρμα, να είναι σε καλύτερη λειτουργική κατάσταση από των ενηλίκων

Η μεγάλη ανακούφιση που ακολουθεί την μη σοβαρή νόσηση των παιδειών από τον COVID-29, δεν αίρει το γεγονός ότι τα ίδια εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό, εφόσον έχουν μολυνθεί.

Η συνεχής εξάπλωση του ιού, παρά τα μέτρα απομόνωσης, θερμομέτρησης και ευρείας χρήσης θερμικής κάμερας και μάσκας, θέτουν ως ένα από τα πιθανά αίτια, τη μεγαλύτερη περίοδο επώασης του ιού, στις 24 ημέρες, από τις 14 ημέρες που πιθανολογούνταν.

Στοιχεία:

https://www.nytimes.com/2020/02/05/health/coronavirus-children.

https://www.theguardian.com/world/2020/feb/08/coronavirus-five-new-cases-in-france-are-british-nationals

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

htmlhttps://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2760782

Σχετικά άρθρα