Δίαιτα EAT-Lancet: υγιεινή, οικολογική και πολύ ακριβή για 1,6 δισ. ανθρώπους

Η διατροφή EAT-Lancet-Diet είχε προταθεί από την EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health ως η ¨ιδανική λύση¨ υγιεινής διατροφής, φιλικής στο περιβάλλον. Στόχος τους ήταν να διασφαλιστεί η σωστή και επαρκής διατροφή των 10 δισ. κατοίκων της γης το 2050.

Τα χαρακτηριστικά της διατροφής EAT LANCET DIET είναι

  • μεγάλη κατανάλωση από: λαχανικά, φρούτα, αναποφλοίωτα δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ακόρεστα λιπαρά και πουλερικά
  • περιορισμένα θαλασσινά-ψάρια
  • ελάχιστο κόκκινο κρέας
  • ελάχιστη έως καθόλου κατανάλωση από τρόφιμα όπως: ζάχαρη, επεξεργασμένα κρέατα, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και προϊόντα από επεξεργασμένα δημητριακά και άλευρα, αμυλούχα λαχανικά

Βασικό μειονέκτημα της διατροφής αυτής είναι το υψηλό κόστος, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο The Lancet Global Health, με την συμμετοχή ερευνητικής ομάδας από το Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts και από τον οργανισμό IFPRI– International Food Policy Research Institute.

Εξετάστηκαν οι τιμές πώλησης σε 744 τρόφιμα, σε 159 χώρες με βάση το έτος 2011.

Ελέγχθησαν οι συνδυασμοί τροφών που εξυπηρετούσαν την σωστή θρέψη, με βάση τα κριτήρια της EAT-Lancet Commission και το κόστος αυτών.

Έγινε αξιολόγηση του εισοδήματος σε κάθε χώρα και του ποσοστού των χρημάτων που δαπανούνταν για τα διάφορα μοντέλα διατροφής, με βάση τα στοιχεία από την World Bank’s PovcalNet system.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

  • Το ημερήσιο κόστος της υγιεινής και οικολογικής διατροφής EAT Lancet Diet υπολογίζεται στα 2,84 $
  • Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διατροφή αυτή λειτουργεί σε ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες, όπου το κόστος είναι 6,1% του ατομικού ημερήσιου εισοδήματος, είναι δηλαδή φθηνότερη από τα χρήματα που ήδη καταβάλλονται για την διατροφή.
  • Στις φτωχές χώρες το αντίστοιχο κόστος της διατροφής φθάνει στο 89,1 % των ημερήσιων εισοδημάτων.
  • Η διατροφή EAT-Lancet είναι 64% πιο ακριβή σε σχέση με φθηνότερα τρόφιμα, τα οποία συνδυαστικά μπορούν να παρέχουν τα 20 εξεταζόμενα, βασικά, θρεπτικά συστατικά.
  • 1,58 δισ. ανθρώπων αδυνατούν οικονομικά να προμηθευτούν τα τρόφιμα της EAT-Lancet διατροφής.
  • Ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν για την διατροφή EAT-Lancet, είναι πολύ μεγαλύτερος, γιατί απαιτείται και δαπανηρός εξοπλισμός για την επεξεργασία και προετοιμασία του φαγητού.
Περιοχές με τα ποσοστά των ανθρώπων, των οποίων το ημερήσιο εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τοπικό κόστος της προτεινόμενης διατροφής EAT-Lancet diet
Credit: IFPRI
http://www.ifpri.org/

Ο επικεφαλής της μελέτης Kalle Hirvonen αναφέρει ότι το κόστος καθιστά δύσκολη την παγκόσμια εφαρμογή της EAT Lancet Diet, με βάση την παρούσα μορφή της. Απαιτούνται περαιτέρω ρυθμίσεις και προσαρμογές τόσο των διατροφικών παραμέτρων, όσο και των οικονομικών δεδομένων που εμπλέκονται, ώστε να υπάρχει μία σωστή, ισορροπημένη διατροφή, αλλά, εντός των οικονομικών δυνατοτήτων των χωρών

Στοιχεία:

http://www.ifpri.org/news-release/new-study-intended-help-human-planetary-health-eat-lancet-diet-too-costly-158-billion

https://medicalxpress.com/news/2019-11-human-planetary-health-eat-lancet-diet.html

Σχετικά άρθρα