Ηλεκτρονικό τσιγάρο-άτμισμα: είναι όντως ασφαλής λύση ή απλώς αποφυγή της πραγματικότητας;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο από το το 2003 και το άτμισμα από το 2014 που μπήκαν στην αγορά, έγιναν ταχύτατα δημοφιλή στους καπνιστές και όχι μόνο.

Το 11,4-16,2% των εφήβων τα χρησιμοποιούν θεωρώντας πως είναι ακίνδυνος, ασφαλής αρωματικός ατμός. Από αυτούς τελικά το 30% μεταπηδά στον καπνό, έχοντας πλέον εξαρτηθεί από το κάπνισμα.

Είναι πράγματι τόσο ασφαλή και ακίνδυνα; Κυκλοφορούν στην αγορά περισσότεροι από 600 τύποι ηλεκτρονικών τσιγάρων και ατμιστών, σ’αυτούς ανιχνεύθηκαν >42 επικίνδυνα πρόσθετα στοιχεία εκτός από την νικοτίνη.

Αυτά όλα εισπνέονται “υγιεινά και απενοχοποιημένα”:

2-butanone (MEK) 2-furaldehyde Acetaldehyde ✔ Acetic acid Acetone ✔ Acrolein ✔ Aluminum Barium Benzene ✔ Boron Butanal Butyl hydroxyl toluene Cadmium ✔ Chromium ✔ Copper Crotonaldehyde Diethylene Glycol ✔ Formaldehyde ✔ Glyoxal Iron Isoprene ✔ Lead ✔ Limonene m,p-Xyelen Magnesium Manganese Nickel ✔ Nicotine ✔ N-Nitrosonornicotine ✔ o-Methylbenzaldehyde ✔ p,m-Xylene Phenol ✔ Polycyclic Aromatic Hydrocarbons ✔ Potassium Propanal ✔ Propylene Glycol ✔ Sulfur Tin ✔ Toluene ✔ Valeraldehyde Zinc Zirconium

Επειδή πρόκειται για κάτι νέο και με ελαστικότητα στους κανόνες παρασκευής του, δεν είναι ακόμη γνωστό όλο το εύρος των παρενεργειών του. Είναι όμως ήδη γνωστό πως οι ουσίες που περιέχονται είναι

*ερεθιστικές,

*καρκινογόνες(όπως η THO),

*τοξικές για το έμβρυο αν λαμβάνονται στην εγκυμοσύνη,

*προκαλούν βρογχίτιδα,

*εξαρτησιογόνες, αφού περιέχουν και νικοτίνη,

*βοηθητικές στην πρόκληση επεισοδίων δηλητηρίασης και υπερδοσολογίας από την νικοτίνη, ειδικά σε παιδιά και εφήβους

Αν και ο βασικός λόγος δημιουργίας και προώθησης τους είναι για τη διακοπή του καπνίσματος και αντικατάστασή του τσιγάρου με κάτι ασφαλέστερο, όλο και περισσότερες έρευνες φέρνουν στο φως στοιχεία που αμφισβητούν τα παραπάνω.

Κανένα από τα δύο: ηλεκτρονικό τσιγάρο και άτμισμα δεν είναι από το FDA εγκεκριμένο ως μέθοδος διακοπής του καπνίσματος. Μόνο το 7,3% όσων το χρησιμοποίησαν σαν μέθοδο διακοπής έκοψε το κάπνισμα για 6 μήνες, μάλιστα οι περισσότεροι όχι μόνιμα. Η διατήρηση της ρουτίνας: επιθυμία-άναμμα-κινήσεις χεριών και στόματος-λήψη νικοτίνης, παρατείνουν την εξάρτηση από το κάπνισμα και λειτουργούν ως πρόφαση και αυταπάτη της μη πραγματικής διακοπής του καπνίσματος.

Το γεγονός ότι το κάπνισμα καπνού είναι καταστροφικό δεν σημαίνει πως η ανεξέλεγκτη χρήση άλλων μέσων καπνίσματος είναι ασφαλής και ακίνδυνη.

Στοιχεία:https://www.drugabuse.gov/related-topics/trends-statistics/infographics/teens-e-cigarettes

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/quit-smoking

https://edition.cnn.com

http://www.gaspforair.org/gasp/gedc/pdf/E-CigSmoke.pdf

Σχετικά άρθρα