Εμπειρικός Διατροφικός Φλεγμονώδης Δείκτης για την απλή αξιολόγηση της διατροφής μας

Στο Τμήμα Υγείας και Διατροφής του Πανεπιστημίου του Kio στην Ιαπωνία, η ερευνητική ομάδα του Dr Masao Kanautsi, με βάση 16 τρόφιμα, δημιούργησε έναν εύκολο, εμπειρικό δείκτη, τον empirical dietary inflammatory index –eDII, που εκτιμά τη φλεγμονώδη επίδραση της διατροφής που ακολουθεί το κάθε άτομο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η φλεγμονή συμμετέχει στη διαδικασία της γήρανσης και στην εμφάνιση πολυάριθμων εκφυλιστικών νοσημάτων. Η αυξημένη τιμή του διατροφικού φλεγμονώδους δείκτη-DII συνδέεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών όπως: καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, παχυσαρκία, άνοια, σακχαρώδης διαβήτης, κατάθλιψη, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σαρκοπενία, τα οποία αξιολογήθηκαν στην έρευνα: A novel dietary inflammatory index reflecting for inflammatory ageing: Technical note, για την δημιουργία του νέου δείκτη eDII.

Οι κανόνες της υγιεινής διατροφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Μεσογειακής Διατροφής και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας χρησιμοποιήθηκαν για την συγκριτική αξιολόγηση των δεδομένων των 1.464 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Για την εκτίμηση του δείκτη eDII χρησιμοποιούνται 8 προφλεγμονώδη και 8 αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, των οποίων η επίδραση στη φλεγμονώδη διαδικασία είναι γνωστή από προηγούμενες μελέτες, ενώ στον καθορισμό στον κλασικού δείκτη DII dietary inflammatory index, που δημιουργήθηκε το 2009, χρησιμοποιούνται 45 διατροφικά στοιχεία.

Η βαθμολόγηση για τον δείκτη eDII γίνεται χρησιμοποιώντας:

  • Βαθμολογία: 0, +1, +2 για τα προφλεγμονώδη τρόφιμα
  • Βαθμολογία: 0, -1, -2 για τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα
  • Το μέγιστο άθροισμα είναι +16 και το ελάχιστο -16
  • Το +16 αντιστοιχεί στη κατανάλωση πολλών προφλεγμονωδών τροφών και στον αυξημένο κίνδυνο για την επιτάχυνση της γήρανσης και την ανάπτυξη εκφυλιστικών ασθενειών-inflammatory aging disease (IAD)
  • Το -16 αντιστοιχεί στην κατανάλωση αντιφλεγμονωδών τροφών, που θεωρείται ότι επιβραδύνουν τη γήρανση και την ανάπτυξη εκφυλιστικών νόσων
Αντιφλεγμονώδη ΤρόφιμαΠοτά-2-10
-Πράσινα φυλλώδη λαχανικά ≥14
μερίδες/εβδομαδιαίως
7-12
μερίδες/εβδομαδιαίως
<7
μερίδες/εβδομαδιαίως
-Σκουρόχρωμα & κίτρινα λαχανικά ≥7
μερίδες/εβδομαδιαίως
5-6
μερίδες/εβδομαδιαίως
<5
μερίδες/εβδομαδιαίως
-Φρούτα
-Χυμός φρούτων
-Παχιά ψάρια
≥5
μερίδες/εβδομαδιαίως
2-4
μερίδες/εβδομαδιαίως
< 2
μερίδες/εβδομαδιαίως
-Καφές
-Τσάι
≥2 φλιτζάνια
μερίδες/ημερησίως
1
φλιτζάνι/ημερησίως
<1
φλιτζάνι/ημερησίως
-Κρασί-
Αλκοολούχα ποτά
7-13
μερίδες-ισοδύναμα /εβδομαδιαίως
2-6 μερίδες-ισοδύναμα /εβδομαδιαίως<2
μερίδες-ισοδύναμα /εβδομαδιαίως
Προφλεγμονώδη Τρόφιμα+2+10
-Κόκκινο κρέας,
-Αλλαντικά
επεξεργασμένο κρέας
≥7
μερίδες/εβδομαδιαίως
2-6
μερίδες/εβδομαδιαίως
<2
μερίδες εβδομαδιαίως
-Άπαχα ψάρια
-Αυγά
-Αναψυκτικά
≥7
μερίδες/εβδομαδιαίως
5-6
μερίδες/εβδομαδιαίως
<5
μερίδες/εβδομαδιαίως
-Επεξεργασμένα δημητριακά ≥ 3
μπολ/ημερησίως
<3
μπολ/ημερησίως
-Άσπρο αποφλοιωμένο ρύζι ≥ 3
μπολ/ημερησίως
<3
μπολ/ημερησίως
-Ψωμί, noodles, ζυμαρικά ≥7
μερίδες/εβδομαδιαίως
<7
μερίδες εβδομαδιαίως

Πηγή:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2049080119301311#!

https://www.researchgate.net/figure/Dietary-Inflammatory-Index-Scores-Nutrients-and-Dietary-Factors-for-Modeled_tbl2_264554956

Σχετικά άρθρα