Επιτόπια τεστ ταχείας εξέτασης αντιγόνων Covid-19(Ag Rapid Test)

Τα FDA εγκεκριμένα, γρήγορα, επιτόπια τεστ εξέτασης αντιγόνων κορωνοϊού (Covid-19 Ag Rapid Test) σε ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ευρύτατα για τον μαζικό, προκαταρκτικό έλεγχο σε πληθυσμούς υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου διασποράς της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2.

Παρουσιάζουν υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα, γίνονται επιτόπου σε κάθε χώρο, χωρίς την ανάγκη ειδικού εξοπλισμού και εκπαίδευσης, είναι φθηνά και δίνουν αποτέλεσμα σε 15 λεπτά. Αντίστοιχα τεστ χρησιμοποιούνται ήδη στη διάγνωση μικροβιακών και ιογενών λοιμώξεων, στην ανίχνευση ορμονών, βιοδεικτών, ναρκωτικών και διαφόρων αντιγόνων.

H ευαισθησία και η ειδικότητα ποικίλουν μεταξύ των διαφόρων εταιρειών. Ενδεικτικά, στα τεστ PANBIO™ COVID-19 Ag RAPID TEST DEVICE της Αbbott, αναφέρεται ότι η ευαισθησία αγγίζει το 93,3% και η ειδικότητα το 99,4%.  Στα τεστ COVID-19 Ag Respi-Strip της Βελγικής Coris Bioconcept, αναφέρεται ευαισθησία >60% και ειδικότητα 100%. Αντίστοιχα, το SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test της Roche, αναφέρει ευαισθησία 96,52% και ειδικότητα 99,68%.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρεται στο https://www.moh.gov.gr, εξασφάλισε την αγορά 200.000 τεμαχίων ταχείας εξέτασης αντιγόνων κορωνοϊού (Covid-19 Ag Rapid Test). Τα τεστ θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τόσο στην καθημερινή κλινική πράξη την περίοδο του χειμώνα, όσο και για τη διερεύνηση επιδημιών. Η πρώτη εφαρμογή τους θα είναι στην Μυτιλήνη.

Πηγή:

https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/coronavirus-testing-basics

https://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/7626-sthn-ellada-200-000-temaxia-taxeias-eksetashs-antigonwn-koronoioy

https://www.roche.com/media/releases/med-cor-2020-09-01b.htm

https://www.globalpointofcare.abbott/en/product-details/panbio-covid-19-ag-antigen-test.html

https://medical.gr/analosima-iatreioy/diagnostika-test/test-antigonon-koronoioy-covid-19-ag-respi-strip.html

Σχετικά άρθρα