Φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατoμμύρια πλαστικά μικροσωματίδια στο τσάι

Καναδική έρευνα αναφέρει ότι 16 μικρογραμμάρια πλαστικών ανά 1 φλιτζάνι απελευθερώνονται από κάθε φακελάκι τσαγιού, όταν το αλάτι που θεωρείται ιδιαίτερα μολυσμένο με πλαστικά, περιέχει 0,005 μικρογραμμάρια/γρ. αλατιού.

Τα δισεκατομμύρια μικρο- και νανοσωματίδια από το υλικό της συσκευασίας διαλύονται στο καυτό νερό του τσαγιού και στη συνέχεια καταναλώνονται με το τσάι.

Σύμφωνα με την Nathalie Tufenkji στο Πανεπιστήμιο McGill, υπεύθυνη της έρευνας που δημοσιεύτηκε από το Enviromental Science & Technology:

Όταν τοποθετείται 1 φακελάκι τσαγιού σε καυτό νερό στους 95 °C, τότε απελευθερώνονται στο νερό, μόνο από το ένα φακελάκι:

  • 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά
  • 3,1 δισεκατομμύρια νανοπλαστικά
  • Η σύσταση των μικροσωματιδίων είναι ίδια με το υλικό της συσκευασίας του τσαγιού: νάυλον και τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο
  • Η μελέτη έγινε με την μέθοδο της Φασματοσκοπίας Υπερύθρου Μετασχηματισμού Fourier (FTIR) και Φωτοηλεκτρονικής φασματοσκοπίας με ακτίνες X (XPS )
  • Τα επίπεδα των μικροσκοπικών πλαστικών ήταν υψηλότερα από τα μέχρι τώρα αναφερόμενα σε τρόφιμα.
  • Ο αντίκτυπος στην υγεία θεωρείται ότι είναι δοσοεξαρτώμενος, με συμπεριφορικές και αναπτυξιακές επιδράσεις.

Η ερευνητική ομάδα συνιστά την αποφυγή αυτού του τύπου συσκευασίας τσαγιού και την χρήση των χάρτινων και των παραδοσιακών φύλλων τσαγιού.

Στοιχεία:

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.9b02540

https://www.newscientist.com/article/2217483-plastic-tea-bags-shed-billions-of-microplastic-particles-into-the-cup/