FDA: η λήψη της βιταμίνης Β7- βιοτίνης αλλοιώνει την μέτρηση τροπονίνης, TSH και άλλων εξετάσεων

Το FDA ενημερώνει τους ασθενείς και τους ιατρούς για την παρέμβαση των συμπληρωμάτων βιοτίνης σε πολυάριθμες εργαστηριακές δοκιμασίες, δίνοντας ψευδώς χαμηλές ή ψευδώς υψηλές τιμές. Η ψευδώς χαμηλή τροπονίνη μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση ενός οξέος στεφανιαίου επεισοδίου.

H παρέμβαση στη μέτρηση οφείλεται στον συνδυασμό

  • λήψης υπερβολικής ποσότητας βιοτίνης από το ασθενή
  • ευρείας χρήσης ορισμένων εργαστηριακών, ανοσοχημικών μεθόδων μέτρησης ουσιών και ορμονών, οι οποίες χρησιμοποιούν το σύμπλεγμα βιοτίνης- αβιδίνης και βιοτίνης-στρεπταβιδίνης.
  • Η αλλοίωση των μετρήσεων είναι τόσο πιο έντονη, όσο μεγαλύτερη είναι η δόση και όταν γίνεται η εξέταση εντός 24 ωρών από την ώρα λήψης της βιταμίνης.

Ορισμένες από τις εξετάσεις που επηρεάζονται είναι

Η τροπονίνη, η οποία ελέγχεται για το έμφραγμα του μυοκαρδίου: με ψευδώς χαμηλότερες τιμές.

Το BNP, εγκεφαλικό νατριοουρητικό πεπτίδιο, για την καρδιακή ανεπάρκεια: με ψευδώς χαμηλότερες τιμές.

TSH, T3, T4, για την λειτουργία του θυρεοειδούς: με ψευδή εικόνα υπερθυρεοειδισμού, με μείωση ΤSH και αύξηση των Τ3 , Τ4, ακόμα και με συμπλήρωμα των 10 mg βιοτίνης.

Επίσης, ανάμεσα στις πολυάριθμες ανοσοχημικές εξετάσεις που επηρεάζονται, αναφέρονται τα επίπεδα των γοναδοτροπινών FSH, LH, Κορτιζόλης, Παραθορμόνης, Βιταμίνης D.

Βιοτίνη ή βιταμίνη H ή Β7

Η βιοτίνη ή βιταμίνη H ή Β7 είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη του Β- συμπλεγμάτος, η οποία συμμετέχει ως συνένζυμο σε πολυάριθμες μεταβολικές αντιδράσεις.

Φυσιολογικά, συνιστάται η ημερήσια πρόσληψη 0,03-0,07 mg από τα τρόφιμα (όπως τα αυγά, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρια, αμύγδαλα, κουνουπίδι, σπανάκι, σπόροι κτλ).

Η συγκέντρωση της βιοτίνης στα συμπληρώματα διατροφής, στα τονωτικά συμπληρώματα για τα μαλλιά και τα νύχια, συχνά κυμαίνεται από 20mg-100mg. Στις χορηγούμενες δόσεις για νευρολογικές διαταραχές, όπως στην σκλήρυνση κατά πλάκας χορηγούνται έως και 300mg βιοτίνη την ημέρα.

Όταν λαμβάνονται 0,03-0,07 mg βιοτίνης, η συγκέντρωση της βιταμίνης στο αίμα είναι περίπου 400-1000ng/ml.

Σε αυξημένη πρόσληψη της βιταμίνης, αυξάνεται και η συγκέντρωσή της στο αίμα. Με τιμές > 1200 ng/ml, παρατηρούνται οι επιδράσεις στις μετρήσεις των ουσιών.

Η ανοσοχημικές τεχνικές εξετάσεων, οι οποίες στην μεθοδολογία τους περιλαμβάνουν το σύμπλεγμα της βιοτίνης – αβιδίνης και βιοτίνης – στρεπταβιδίνης είναι αυτές που επηρεάζονται από την λήψη μεγάλης δόσης βιοτίνης ως συμπλήρωμα.

Οι οδηγίες που δίνονται

  • Oι ασθενείς πρέπει να αναφέρουν στον γιατρό τους την χρήση συμπληρωμάτων βιταμινών με βιοτίνη.
  • Σε υπόνοια εμφράγματος, η χαμηλή τιμή τροπονίνης πρέπει να επαναλαμβάνεται, όταν οι ασθενείς αναφέρουν λήψη πολυβιταμινών-βιοτίνης.
  • Ο ακριβής χρόνος κάθαρσης της βιοτίνης από τους νεφρούς είναι ασαφής. Είναι υδατοδιαλυτή και δεν αποθηκεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Σε μετρήσεις που έγιναν, ακόμα και οι 7 μέρες λήψης βιοτίνης επιδρούν στην μέτρηση των συγκεντρώσεων των εξετάσεων. Τα επίπεδα αυξάνονται 1-3 ώρες από την κατάποση και παραμένουν υψηλά τουλάχιστον για 24 ώρες.
  • Ο επανέλεγχος, μετά από την διακοπή της βιοτίνης τουλάχιστον για 7 ημέρες, πρέπει να γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις εξετάσεων που επηρεάζονται: THS, T3,T4, FSH, LH, Κορτιζόλης, Παραθορμόνης, Βιταμίνης D. κτλ

Στοιχεία:

https://www.fda.gov/medical-devices/safety-communications/fda-warns-biotin-may-interfere-lab-tests-fda-safety-communication

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4989391/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-HealthProfessional/

https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=225668&ecd=mnl_day_110619

Σχετικά άρθρα