Φινλανδοί: ο πιο ευτυχισμένος λαός του 2019-οι Έλληνες στην 82η θέση

Σύμφωνα με την 7η ετήσια αναφορά του World Happiness Report 2019, η Φινλανδία έχει ξανά την πρωτιά για την πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου.

Στην αναφορά του 2019, η Ελλάδα κατέχει την 82η θέση, ενώ οι 10 πιο ευτυχισμένες χώρες είναι κατά σειρά:

  • Φινλανδία
  • Δανία
  • Νορβηγία
  • Ισλανδία
  • Ολλανδία
  • Ελβετία
  • Σουηδία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Καναδάς
  • Αυστρία

Η αναφορά προκύπτει από την ανάλυση στοιχείων από το Gallup World Poll, το World Values Survey και διάφορες αναφορές. Στο ερωτηματολόγιο Gallup World Poll εξετάζονται >160 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 98% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξης και τις δυνατότητες της κάθε χώρας, οι ερωτήσεις γίνονται είτε μέσω τηλεφώνου, σχεδόν στο 80% των περιπτώσεων ή με προσωπική επαφή. Συμμετέχουν άτομα >15 ετών και οι απαντήσεις βαθμολογούνται.

Κάποιοι από τους παράγοντες που συνεκτιμούνται για τον καθορισμό της ευτυχέστερης χώρας είναι

η κατάσταση υγείας

το κύριο επάγγελμα

οι διαπροσωπικές σχέσεις

η ασφάλεια

τα επιτεύγματα

οι προοπτικές

το επίπεδο διαβίωσης

η διαμονή σε πόλη ή στην ύπαιθρο

3 από τους βασικούς παράγοντες που κατατάσσουν τη Φινλανδία στην 1η θέση, ως την ευτυχέστερη χώρα

  • Η αίσθησης ασφάλειας
  • Η αίσθηση προσωπικής ελευθερίας
  • Το υψηλό βιοτικό επίπεδο

Πρόκειται για μία μικρή χώρα, με μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που εστιάζει στην ευημερία των πολιτών

Ποιες καθημερινές συνήθειες θεωρούνται πηγή ευτυχίας για τους Φινλανδούς; Θα μπορούσαν άραγε να εφαρμοστούν στην Ελλάδα;

Η σάουνα

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στην παγωμένη Φινλανδία. Είναι πολύ πιο δύσκολο στις υψηλές θερμοκρασίες της Ελλάδας, κάποιος να αντλεί χαρά από την καυτή σάουνα.

Περπάτημα στο δάσος

Χαλαρωτικό και αναζωογονητικό, εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί, αντικαθιστώντας το περπάτημα στο δάσος, με περπάτημα στο πάρκο ή δίπλα στη θάλασσα.

Κολύμπι στο παγωμένο νερό, μέσα σε μία τρύπα του πάγου

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μοιάζει ως απειλή και πηγή δυστυχίας για την πλειονότητα των Ελλήνων. Με εξαίρεση, ίσως, τους λίγους χειμερινούς κολυμβητές, δύσκολα θα αντλούσε ευτυχία κάποιος Έλληνας, κάνοντας βουτιά σε παγωμένο νερό κάτω από την επιφάνεια του πάγου.

Συλλογή μούρων

Αποτελεί αγαπημένη παράδοση της Φινλανδίας. Προφανώς στην Ελλάδα μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα φρούτα ή λαχανικά, δεδομένου ότι, αυτό που είναι σημαντικό είναι η επαφή με την φύση.

Απολαμβάνοντας το φως από τον Ήλιο του Μεσονυχτίου και τις Πολικές Νύχτες.

Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και η μεγάλη διάρκεια της νύχτας τον χειμώνα συνήθως δε αντιμετωπίζονται ως πλεονέκτημα από τους μεσογειακούς λαούς.

Εύρεση ελεύθερου προσωπικού χώρου και χρόνου

Η επιλεκτική και περιορισμένης διάρκειας απομόνωση συνεισφέρει στην ηρεμία και ψυχική ανασυγκρότηση, ενώ μπορεί να την αναζητήσει κάποιος χωρίς γεωγραφικό περιορισμό.

Εφόσον οι βασικές προϋποθέσεις ευτυχίας ικανοποιούνται, δηλαδή, η υγεία, η ασφάλεια, το καλό βιοτικό επίπεδο, φαίνεται ότι η καθημερινή πηγή ευτυχίας, διαφοροποιείται έντονα μεταξύ διαφορετικών λαών.

Στοιχεία:

https://s3.amazonaws.com/happiness-report/2019/WHR19.pd

https://countryeconomy.com/demography/world-happiness-index?anio=2018

https://www.insider.com/finnish-happiness-secret

Σχετικά άρθρα