Γιατί οι ιοί των νυχτερίδων είναι τόσο θανατηφόροι στον άνθρωπο;

Ποιο είναι το ιδιαίτερο γνώρισμα των νυχτερίδων, που τις καθιστά ανθεκτικές στους πολύ λοιμογόνους ιούς που φιλοξενούν; Από τον ιό EBOLA, MARBURG, ΝIPAH, μέχρι τον SARS ή τον COVID-19, εμφανίζεται παρόμοια εικόνα, με τους ξενιστές- νυχτερίδες ανθεκτικούς και άνοσους, ενώ η μετάδοση αυτών των ιών στους ανθρώπους αφήνει πίσω της πολυάριθμα θύματα.

Σύμφωνα με την έρευνα: Accelerated viral dynamics in bat cell lines, with implications for zoonotic emergence, που δημοσιεύθηκε στο e-LIFE, πριν την μετάδοση του ιού στον άνθρωπο, γίνεται ταχεία διασπορά και πολλαπλασιασμός των ιών στα ιδιαίτερα ανθεκτικά κύτταρα της νυχτερίδας, τα οποία διαθέτουν ενισχυμένες αντιϊικές ιδιότητες.

Η διαδικασία αυτή, δηλαδή, της “συμβίωσης” και αλληλεπίδρασης των ιών με το ανοσοποιητικό σύστημα της νυχτερίδας, ισχυροποιεί τους ιούς, την ικανότητά τους να επιβιώνουν, να πολλαπλασιάζονται και να μεταδίδονται γρήγορα.

Το αποτέλεσμα αυτής της ενίσχυσης των ιών είναι η αυξημένη λοιμογόνος δύναμή τους. Όταν οι ιοί μεταπηδήσουν από την νυχτερίδα σε άλλο ξενιστή, με υποδεέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, πχ στον άνθρωπο, στη μαϊμού κτλ, υπερνικούν εύκολα το ευπαθέστερο αμυντικό σύστημα και καταστρέφουν τα κύτταρά του.

Στην μελέτη έγινε in vitro αναπαραγωγή και προσομοίωση των διαδικασιών μετάδοσης των ιών Ebola και Μarburg στα κύτταρα νυχτερίδων και πιθήκου. Χρησιμοποιήθηκαν μαθηματικά μοντέλα για την αναγωγή και ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Μετά την εκδήλωση της επιδημίας του κορωνοϊού COVID -19, με πιθανότερη πηγή τις νυχτερίδες, εντείνεται το ερευνητικό ενδιαφέρον για το αμυντικό σύστημα των περίεργων αυτών πετούμενων θηλαστικών με τα >750 είδη, που φιλοξενούν >60 ιούς, σπάνια νοσούν από τους ιούς αυτούς και επιβιώνουν 25-35 έτη.

Στοιχεία:

https://elifesciences.org/articles/48401

https://www.sciencenews.org/article/bats-immune-system-viruses-ebola-marburg-people?

Σχετικά άρθρα