Γλυκά ποτά-χυμοί & αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος

Η καθημερινή κατανάλωση γλυκών ποτών και χυμών, φυσικών ή με προσθήκη ζάχαρης και τεχνητών γλυκαντικών σχετίζεται με 20%-32 % αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, σύμφωνα με τη μεγάλη γαλλική έρευνα Nutrinet-Santé Study του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord.

Η έρευνα διήρκησε από το 2009 μέχρι το 2019 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of the American College of Cardiology” στις 26 Οκτωβρίου 2020. Συμμετείχαν 105.000 ενήλικες, 79% γυναίκες, με μέση ηλικία τα 43 έτη, οι οποίοι παρακολουθούνταν για 6,6 έτη κατά μέσο όρο.

Ως γλυκά ποτά και χυμοί, φυσικοί ή με προσθήκη ζάχαρης και γλυκαντικών, χαρακτηρίστηκαν όσα είχαν περιεκτικότητα ζάχαρης από 5% και άνω. Τα ποτά με γλυκαντικά χωρίς θερμίδες και η στέβια συμπεριελήφθησαν στην ομάδα των πρόσθετων γλυκαντικών.

Mεγάλη κατανάλωση χαρακτηρίστηκε η καθημερινή κατανάλωση 185 ml ποτού με ζάχαρη ή χυμού( και φυσικού) ή 176 ml ποτού με τεχνητά γλυκαντικά, δηλαδή ποσότητα μικρότερη από ένα ποτήρι νερού.

Κατά την διάρκεια της έρευνας (και μετά τον 3ο χρόνο παρακολούθησης), καταγράφηκαν 1379 καρδιαγγειακά συμβάματα (περιλαμβανομένου εγκεφαλικά επεισόδια, παροδικά ισχαιμικά επεισόδια, εμφράγματα του μυοκαρδίου και οξέα στεφανιαία σύνδρομα, αγγειοπλαστική).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, καταγράφηκε 20%-32% αυξημένη συχνότητα καρδιαγγειακών επεισοδίων στους καθημερινούς καταναλωτές ποτών με φυσική ή πρόσθετη ζάχαρη ή γλυκαντικά. Τα τεχνητά γλυκαντικά χωρίς θερμίδες, όπως και η ζάχαρη, αυξάνουν επίσης τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, προκαλώντας διαταραχή στην ανοχή της γλυκόζης. Συνεπώς, παρά την απουσία θερμίδων, δεν αποτελούν πιο υγιεινή εναλλακτική επιλογή.

Πηγή:

https://www.medscape.com/viewarticle/939870?nlid=137998_5403&src=wnl_dne_201028_mscpedit&uac=360985AV&impID=2643299&faf=1

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20459807/

Σχετικά άρθρα