Γρίπη ή Κορονοϊός;

Η Ελλάδα διανύει την περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνεχής αύξηση των κρουσμάτων της. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέχρι την 3η εβδομάδα του Ιανουαρίου είχαν επιβεβαιωθεί 59 κρούσματα και 13 θάνατοι από γρίπη σε νοσοκομειακούς ασθενείς. Από τους 59 ασθενείς, οι 50 νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι 9 σε κλινικές.

  • Ο Κορονοϊός δεν έχει απομονωθεί σε κανέναν ασθενή μέχρι τώρα στην Ελλάδα.
  • Οι δύο ιοί προσβάλλουν τόσο τα ζώα όσο και τον άνθρωπο, γι’ αυτό και ο συγχρωτισμός ευνοεί την ανταλλαγή γονιδίων μεταξύ στελεχών που προσβάλλουν τον άνθρωπο και αυτών των διαφόρων ειδών ζώων.
  • Η μετάδοση και των δύο ιών, από άτομο σε άτομο, γίνεται με τα μολυσμένα σταγονίδια του βήχα και τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος.Ο κορονοϊός μπορεί να προσβάλλει και το γαστρεντερικό σύστημα.
  • Ο Κορονοϊός 2019-nCoV έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα κυρίως σε χώρες γειτονικές της Κίνας και σε ταξιδιώτες στις επίμαχες περιοχές. Η γρίπη διανύει ήδη την περίοδο έξαρσης στην Ελλάδα, στην Ευρώπη γενικότερα ή στην Αμερική.
  • Οι ιοί της Γρίπης και οι Κορονοϊοί προκαλούν λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Η βαρύτητα της λοίμωξης ποικίλει, μπορεί να περάσει ως απλό κρυολόγημα ή να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Ο πυρετός, η κακουχία, οι μυαλγίες, ο πονοκέφαλος μπορούν να εμφανιστούν και με τους δύο ιούς.
  • Τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, οι επιβαρυμένοι και ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία και πιο βαριά κλινική εικόνα, με λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, που απαιτεί συνήθως νοσηλεία στο νοσοκομείο. Η έντονη αναπνευστική δυσχέρεια και η ανάγκη νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι πιθανή και στις δύο λοιμώξεις.

  • Η διάγνωση του Κoρονοϊού πιθανολογείται από την κλινική εικόνα, το ιστορικό και την έκθεση ή ταξίδια του ασθενή τις τελευταίες 2 εβδομάδες πριν την ασθένεια. Η επιβεβαίωση της λοίμωξης από τον Κορονοϊό 2019-nCoV θα γίνει με PCR ή και ηλεκτρονική μικροσκοπία, για τον εντοπισμό του ιού στο δείγμα, οι μέθοδοι όμως είναι δύσκολο να εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα.
  • Δεν υπάρχει ακόμη ταχεία μέθοδος διάγνωσης για τον Κορονοϊό 2019-nCoV, που να είναι διαθέσιμη, προσιτή, αξιόπιστη και εύχρηστη σε ευρεία κλίμακα, αντίστοιχη με το τεστ της γρίπης.
  • Η ταχεία διάγνωση της Γρίπης, σε ευρεία κλίμακα, γίνεται με τα απλά, αξιόπιστα, γρήγορα, προσιτά και εύχρηστα τεστ της γρίπης σε δείγμα από τη μύτη και τον φάρυγγα. Με θετικό τεστ, όταν κρίνεται αναγκαίο, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει την διαθέσιμη αντιϊική αγωγή, επίσης μπορεί να απομονωθεί και να περιορίσει την μετάδοση της νόσου. Η επιβεβαίωση με PCR δεν απαιτείται για την έναρξη της αγωγής.
  • Δεν υπάρχει ειδική αντιϊική θεραπεία για την λοίμωξη από τους Κορονοϊούς. Η θεραπεία είναι μόνο υποστηρικτική.

Η βασική πρόληψη της γρίπης γίνεται με τον ετήσιο εμβολιασμό, ειδικά των ευπαθών ομάδων. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τους Κορονοϊούς. Tα γενικά μέτρα πρόληψης ισχύουν και για του δύο ιούς.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της WHO, τα δείγματα των αναπνευστικών εκκρίσεων των ασθενών που είναι ύποπτοι για λοίμωξη από Κορονοϊό 2019-nCoV, θα πρέπει να εξετάζονται ταυτόχρονα και για την γρίπη, ενώ ταυτόχρονα συνιστάται να λαμβάνονται και φυλάσσονται δείγματα ολικού αίματος, ορού και ούρων.

Στοιχεία:

https://www.who.int/publications-detail/laboratory-testing-for-2019-novel-coronavirus-(2019-ncov)-in-suspected-human-cases

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2019/01/03.2020-FLU-WEEK.pdf

file:///C:/Users/user/Downloads/20200117-interim-laboratory-guidance-version-final.pdf

Σχετικά άρθρα