Η αντιφλεγμονώδης δράση της Μεσογειακής διατροφής στις παθήσεις του εντέρου

Συγκριτική έρευνα σε 1.423 ασθενείς με νόσο Crohn, ελκώδη κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και στον γενικό πληθυσμό, αναφέρει ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να αποτελέσει μία βασική θεραπευτική προσέγγιση των παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος, επηρεάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου.

Στο UEG – 2019 (United European Gastroenterology), οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Medical Center Groningen στην Ολλανδία, παρουσίασαν την έρευνα: Τowards anti-inflammatory dietary recommendations based on the relation between food and the gut microbiome composition, με επικεφαλής την Laura Bolte.

Όπως αναφέρουν, η Μεσογειακή διατροφή και ορισμένα τρόφιμα, όπως τα όσπρια,τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, το ψάρι ή το κρασί, επηρεάζουν την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου και αυξάνουν την σύνθεση SCFAs- λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, τα οποία αποτελούν βασικό θρεπτικό υπόστρωμα των κυττάρων του εντέρου.

Μικροβίωμα του εντέρου

Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι η εντερική χλωρίδα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην έκκριση νευρο-ρυθμιστικών ουσιών, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στον μεταβολισμό.

Η διαταραχή του μικροβιώματος σχετίζεται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, την ψωριασική αρθρίτιδα, την ατοπική δερματίτιδα, την αγγειοπάθεια, τις ανοσολογικές διαταραχές.

Η τροποποίηση της χλωρίδας, των μικροβίων του εντέρου, από την επίδραση ορισμένων μορφών διατροφής, αποτελεί έναν σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα στην εμφάνιση ασθενειών.

Συμπεράσματα της έρευνας

  • Η διατροφή με βάση τα όσπρια, δημητριακά, το ψάρι, τους ξηρούς καρπούς, συνοδεύεται με μείωση των μικροβίων Bacteroides fragilis, Escherichia coli (E.coli) και Clostridium bolteae. Παρατηρείται μείωση της μεταβολικής δραστηριότητας αερόβιων μικροβίων – εντεροβακτηριακών, αλλά και μείωση των δεικτών φλεγμονής.
  • Η Μεσογειακή διατροφή, με περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, όσπρια, δημητριακά,το ψάρι, τους ξηρούς καρπούς και κρασί, οδηγούσε στην αύξηση των επιθυμητών- φιλικών μικροοργανισμών όπως Roseburia hominis, Faecalibacterium prausnitzii, Bifidobacteria.
  • Με την παραπάνω διατροφή, τα προϊόντα ζύμωσης των υδατανθράκων στο έντερο και η παραγωγή SCFAs- λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου παρουσίασαν αυξημένη συγκέντρωση στο εντερικό περιεχόμενο.
  • Η κατανάλωση ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά, όπως το τυρί ή το γιαούρτι, αυξάνουν επίσης τα επιθυμητά-φιλικά μικρόβια, όπως: Lactococcus lactis, Lactobacilli και Bifidobacterium bifidum.
  • Η κατανάλωση κρέατος και ζωικών πρωτεϊνών οδηγεί σε  αύξηση μη επιθυμητών μικροβίων  Blautia και Streptococci, ενώ παρατηρείται μείωση στα Bifidobacteria. 
  • Η κατανάλωση κυρίως φυτικών πρωτεϊνών, οδηγεί σε αυξημένη βιοσύνθεση βιταμινών και αμινοξέων, επίσης συνοδεύεται από αυξημένη διάσπαση της γλυκόζης και φρουκτόζης. Παρατηρείται αύξηση στα επιθυμητά μικρόβια, Bifidobacteria και μείωση στα μη επιθυμητά, Blautia και Streptococci.
  • Η τακτική κατανάλωση fast food, κρέατος, ζάχαρης, αναψυκτικών, πατάτας, οδηγεί σε αύξηση της μεταβολικής δραστηριότητας των αερόβιων μικροβίων, των εντεροβακτηριακών και σε αύξηση των δεικτών φλεγμονής στο έντερο.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της μελέτης Laura Bolte, παρατηρείται θετική επίδραση στα μικρόβια της εντερικής χλωρίδας και στην ισορροπία του οικοσυστήματος του εντέρου, από με μία ισορροπημένη διατροφή.

Η διατροφή, η οποία με βάση την έρευνα, είναι ωφέλιμη στο εντερικό οικοσύστημα, με συνοδό αντιφλεγμονώδη δράση είναι:

  • με περισσότερους ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά, όσπρια
  • σε συνδυασμό με μέτρια κατανάλωση ημιάπαχων, ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών, άπαχου κρέατος, πουλερικών, και κρασιού
  • ταυτόχρονα υπάρχει και μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων και ζάχαρης

Στοιχεία:

https://www.ueg.eu/press/releases/ueg-press-release/article/ueg-week-plant-based-foods-and-mediterranean-diet-associated-with-healthy-gut-microbiome-research/

https://www.healthline.com/health-news/heres-what-to-eat-to-keep-your-gut-happy?

Σχετικά άρθρα