Η χρήση του βελονισμού για την μείωση του καρκινικού πόνου

Έρευνα στο περιοδικό JAMA oncology αναφέρεται στην αναλγητική δράση του βελονισμού και στην μείωση της απαιτούμενης δόσης αναλγητικών οπιοειδών, όταν χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στους καρκινοπαθείς.

Πρόκειται για την μελέτη “Clinical Evidence for Association of Acupuncture and Acupressure With Improved Cancer Pain”, δημοσιευμένη στις 19/12/19 στο JAMA oncology. Έγινε μετα- ανάλυση των στοιχείων παλαιότερων 17 τυχαιοποιημένων ερευνών σε 1.111 ασθενείς και χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα των 14 μελετών σε 920 ασθενείς. Οι 7 δοκιμές έγιναν στην Κίνα, οι 6 στις ΗΠΑ, από μία στη Αυστραλία, στην Βραζιλία, στην Γαλλία, στην Κορέα.

Ο συγκριτικός έλεγχος έγινε με την αξιολόγηση-βαθμολόγηση του πόνου με κλίμακες αριθμητικές, λεκτικές, οπτικού αναλόγου και του ημερολογίου του πόνου, ενώ, οι ασθενείς χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με την επιλεγμένη, αναλγητική μέθοδο:

  • χρήση ειδικού βελονισμού και acupressure
  • χρήση βελονισμού σε άσχετα ή μη ειδικά σημεία(sham acupuncture)
  • χρήση συνδυασμού του βελονισμού με οπιοειδή φάρμακα

Το 24% των ασθενών είχαν πολυπαραγοντικό καρκινικό πόνο και το 76% των ασθενών παρουσίαζε:

αρθραλγία σχετιζόμενη με την λήψη αναστολέων αρωματάσης

μετεγχειρητικό πόνο

νευροπαθητικό πόνο

πόνο σε οστικές μεταστάσεις

πόνο σε καρκίνο του πνεύμονα, του στομάχου, του παγκρέατος

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Αναφέρεται μείωση της έντασης του πόνου κατά 1,38 βαθμούς στην κλίμακα αξιολόγησης, στην ομάδα των ασθενών που έλαβαν αναλγητική θεραπεία με ειδικό βελονισμό ή και acupressure.

Στην συνδυαστική αναλγητική αγωγή, παρατηρήθηκε μείωση της ημερήσιας, απαιτούμενης δόσης των αναλγητικών φαρμάκων-οπιοειδών(μορφίνη ή ισοδύναμο) κατά 22,5-37,5mg και αντίστοιχη μείωση της έντασης του πόνου κατά 1,44 βαθμούς στην κλίμακα αξιολόγησης.

Από τους ερευνητές επισημαίνεται ότι, παρά την αστάθεια που καταγράφηκε μεταξύ των ευρημάτων και την δυσκολία τυποποίησης, η συστηματική ένταξη του βελονισμού στην συνδυαστική, αναλγητική αγωγή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του πόνου των ασθενών με καρκίνο.

Σύμφωνα με το (NCCN®) National Comprehensive Cancer Network, ο βελονισμός συνιστάται στους ασθενείς συνδυαστικά με την επιλεγόμενη αναλγητική αγωγή. Οι μορφές βελονισμού που αναφέρονται στα θεραπευτικά τους πρωτόκολλα είναι

  • κλασικός βελονισμός ,
  • ωτοβελονισμός
  • ηλεκτροβελονισμός
  • λέιζερ βελονισμός
  • T.E.A.S.(transcutaneous electrical acupoint stimulation )
  • acupressure

Ο καρκινικός πόνος αφορά το 40-85% των καρκινοπαθών. Το 25-30% των ασθενών στην αρχή της νόσου, το 33% κατά την διάρκεια της αγωγής και >75% στην τελική φάση της νόσου, υφίστανται πόνο ποικίλης έντασης και έκτασης.

Το 67% των ασθενών απαιτεί διαρκή αναλγητική θεραπεία και στο 42% η θεραπεία κρίνεται ως ανεπαρκής.

Για το καρκινικό πόνο ενοχοποιούνται πολλοί παράγοντες. Από αυτούς, το 75% συνδέονται με τον ίδιο τον όγκο και την ασκούμενη πίεση στα γειτονικά όργανα και ιστούς. Το 25% συνδέονται με την θεραπεία του όγκου, όπως τα μετεγχειρητικά τραύματα, ο ακρωτηριασμός και ο πόνος φάντασμα, η νευροτοξικότητα πολλών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και ο νευροπαθητικός πόνος, οι βλάβες που προκαλούνται από την ακτινοθεραπεία.

Στο Cancer research UK αναφέρεται ότι ο βελονισμός, εκτός από την αναλγητική του δράση, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της κόπωσης, της ξηροστομίας, της ναυτίας, των εξάψεων και της κατάθλιψης.

Η ύφεση των επώδυνων συμπτωμάτων, η μείωση της απαιτούμενης δόσης των αναλγητικών φαρμάκων ή των οπιοειδών και η απουσία σοβαρών παρενεργειών από την χρήση του βελονισμού ή acupressure, συνηγορούν υπέρ της ευρύτερης, συμπληρωματικής χρήσης του βελονισμού στα αναλγητικά, θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Στοιχεία:

https://jamanetwork.com/journals/jamaoncology/fullarticle/2757396

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4008096/

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/acupuncture

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31855257

Σχετικά άρθρα