Ηπατίτιδα B και C: 9 στους 10 ασθενείς αγνοούν ότι νοσούν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ιογενών Ηπατιτίδων, από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, το ECDC και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επισημαίνεται ότι, ενώ υπάρχει διαθέσιμο και ασφαλές εμβόλιο για την ηπατίτιδα B και A και αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή για την ηπατίτιδα C, καταγράφονται περίπου 1,4 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως σε όλο τον κόσμο από τις ιογενείς ηπατίτιδες Β και C. O αριθμός αυτός υπερβαίνει τους θανάτους που προκαλούνται από τον ιό του HIV/AIDS, την ελονοσία και την φυματίωση.

Η φλεγμονή του ήπατος από τους ιούς της ηπατίτιδας Α,Β,C,D,E μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, με ή χωρίς συμπτώματα, όπως κόπωση, ναυτία, εμετό και πόνο στην κοιλιά ή ίκτερο. Ειδικά, οι συχνότερες ηπατίτιδες από τους ιούς Β και C μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια λοίμωξη του ήπατος και να επιπλακούν μέσα σε λίγα χρόνια με ανάπτυξη κίρρωσης, ηπατικής ανεπάρκειας και καρκίνου του ήπατος, εάν δεν διαγνωσθούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Από τον Π.Ο.Υ. αναφέρεται ότι περίπου 325 εκατομμύρια άτομα ζουν με ιογενή ηπατίτιδα, από τα οποία, τα 71 εκατομμύρια έχουν χρόνια ηπατίτιδα C. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από χρόνια ηπατίτιδα Β υπολογίζεται ότι νοσούν 2,5-3% του πληθυσμού και από την ηπατίτιδα C το 1,5-2% του πληθυσμού.

Μετάδοση

Η ηπατίτιδα Α και Ε μεταδίδονται κυρίως με την κοπρανοστοματική οδό.

Ο ιός της ηπατίτιδας Β μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, παρεντερικά (iv, im, sc) και από θετική μητέρα με HBsAg (+) στο παιδί κατά την κύηση ή τον τοκετό (κάθετη μετάδοση).

Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται κυρίως με την παρεντερική επαφή και σπανιότερα με τη σεξουαλική επαφή ή με κάθετη μετάδοση από θετική μητέρα σε παιδί.

Η ηπατίτιδα D απαιτεί λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας Β, ως συλλοίμωξη ή επιλοίμωξη, για να εκδηλωθεί.

Η παρεντερική μετάδοση μπορεί να γίνει μέσω μολυσμένου αίματος, άμεσα ή μετά από τραυματισμό με αιχμηρά μολυσμένα με το ιό αντικείμενα (π.χ. ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες και σύριγγες, βελόνες τατουάζ ή ναρκωτικών κ.τ.λ.).

Πρόληψη και Αντιμετώπιση

Η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, έχουν υιοθετήσει τη δωρεάν χορήγηση των νέων αντιικών φαρμάκων σε όλους τους ασθενείς, την άμεση πρόσβαση των ασθενών για αντιμετώπιση στα Εξωτερικά Ιατρεία και τον έλεγχο για την ηπατίτιδα C ή B. Σύσταση για έλεγχο έχουν επιπλέον όλα τα άτομα του γενικού πληθυσμού, που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στο https://www.eemh.gr/contact.aspx

Προληπτικός εμβολιασμός χρησιμοποιείται ευρέως για την ηπατίτιδα Β και την ηπατίτιδα Α. Αποτελούν μέρος του δωρεάν, υποχρεωτικού εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα και είναι απόλυτα ασφαλή και αποτελεσματικά. Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β αποτρέπει >700.000 θανάτους από κίρρωση και καρκίνο του ήπατος σε κάθε νέα γενιά.

Για την Ηπατίτιδα C δεν υπάρχει εμβόλιο.

Αναφορικά με τη θεραπεία, ειδικά της ηπατίτιδας Β και C, στόχος της είναι η μακροχρόνια ύφεση της Χρόνιας Ηπατίτιδας Β και η ίαση στην ηπατίτιδα C.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η χορήγηση των νέων αντικών φαρμάκων μπορεί να θεραπεύσει την Ηπατίτιδα C στο 95% των ασθενών. Η έγκαιρη χορήγηση των φαρμάκων DAA-s/pan-genotypic direct-acting antivirals για 12-24 εβδομάδες, μπορούν να συντελέσουν στην θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου σε πολύ υψηλό ποσοστό. 

Από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος επισημαίνεται ότι οι Χρόνιες Ιογενείς Ηπατίτιδες είναι νοσήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν και σε πολλές περιπτώσεις να ιαθούν πλήρως, εφόσον βέβαια υπάρξει έγκαιρη διάγνωση των ασθενών και χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.

Πηγή:

https://www.eemh.gr/images/files/%CE%95%CE%95%CE%9C%CE%97%20deltio%20tipou%202020.pdf

https://eody.gov.gr/disease/ipatitida-d-e

https://eody.gov.gr/disease/ipatitida-d-e//

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-c


Σχετικά άρθρα