Ισορροπημένη διατροφή βρεφών και νηπίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τους κανόνες της Μεσογειακής διατροφής και τις εθνικές διατροφικές συστάσεις, από την Εθνική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής δίνονται οι βασικές διατροφικές συστάσεις για τα ισορροπημένα διαιτολόγια βρεφών και παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα κέντρα φροντίδας και απασχόλησής τους.

Στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας: “Διατροφή παιδιών στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς”, δίνεται έμφαση στην επιλογή φρέσκων και μη επεξεργασμένων τροφίμων, με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, σάκχαρα και λιπαρά, επειδή η συχνή πρόσληψη αυτών των συστατικών έχει σχετιστεί με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη.

Επισημαίνεται επίσης ότι η παροχή υγιεινών γευμάτων και σνακ και ο περιορισμός της έκθεσης σε λιγότερο υγιεινές επιλογές μπορεί να βελτιώσει την υγεία τους, τις μαθησιακές τους δυνατότητες και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων.

Το βασικό πλαίσιο για την ισορροπημένη διατροφή των βρεφών και νηπίων, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νηπιαγωγείο και στους παιδικούς σταθμούς, περιλαμβάνει:

  • Παροχή καθημερινά φρέσκων φρούτων και γαλακτοκομικών, τουλάχιστον 1 μερίδας από αυτές τις ομάδες τροφίμων.
  • Σε εβδομαδιαία βάση να παρέχεται στα νήπια τουλάχιστον 1 φορά ψάρι, 1 φορά όσπρια, 1 φορά λαδερά λαχανικά, 1 φορά κοτόπουλο και όχι παραπάνω από 1 φορά κόκκινο κρέας και ζυμαρικά.
  • Αντίστοιχα, σε εβδομαδιαία βάση να παρέχεται στα βρέφη 1-2 φορές ψάρι, 1 φορά όσπρια, 1-2 φορές κοτόπουλο και όχι παραπάνω από 1 φορά κόκκινο κρέας.
  • Από την κατηγορία των δημητριακών και ψωμιού να επιλέγονται προϊόντα ολικής άλεσης, με στόχο την επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών από τα παιδιά.
  • Το μεσημεριανό γεύμα να περιλαμβάνει καθημερινά 1 μερίδα λαχανικού, είτε ως ωμή σαλάτα (π.χ. ντομάτα, αγγούρι, λάχανο), είτε ως βραστά (π.χ. μπρόκολο) ή μαγειρεμένα λαχανικά (π.χ. φασολάκια, μπριάμ) προτιμώντας τα λαχανικά εποχής.

Στην σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται επίσης ότι:

“Η πολτοποίηση των τροφών συνίσταται να έχει σταματήσει μέχρι τον 10ο μήνα ζωής και οι αλεσμένες τροφές να αντικατασταθούν σταδιακά από ψιλοκομμένες και εν συνεχεία από μικρά κομμάτια που το βρέφος θα μπορεί να πιάσει και με τα χέρια του.

Επιπλέον, τα βρέφη από την ηλικία των 12 μηνών θα πρέπει να πίνουν κατά κύριο λόγο από φλιτζάνι ή εκπαιδευτικό κύπελλο και όχι από μπιμπερό. Κατά τον 1ο χρόνο της ζωής τα βρέφη δεν πρέπει να καταναλώνουν φρέσκο, μη τροποποιημένο γάλα εμπορίου, αλάτι και τρόφιμα που το περιέχουν, ζάχαρη και τρόφιμα που την περιέχουν, μέλι, χυμούς φρούτων, φρουτοποτά, αναψυκτικά, τσάι και άλλα αφεψήματα, ολόκληρους ξηρούς καρπούς ή ολόκληρα στρογγυλά φρούτα.

Να αποφεύγονται πλήρως οι τροφές που περιλαμβάνουν πρόσθετα σάκχαρα όπως σακχαρούχο/σοκολατούχο γάλα, δημητριακά με σοκολάτα, επιδόρπια γιαουρτιού, μπισκοτόκρεμες, ρυζόγαλο, κρέμα καραμελέ, κρέμα σοκολάτας, μπισκότα, γλυκίσματα, κομπόστες, αλείμματα σοκολάτας”.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη διατροφή των παιδιών στις παρακάτω διευθύνσεις:

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/c388-egkyklioi/5030-egkrish-diatrofikwn-systasewn-gia-geniko-plhthysmo-kai-eidikes-plhthysmiakes-omades

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/c388-egkyklioi/5750-systaseis-gia-thn-eisagwgh-sterewn-trofwn-ston-1o-xrono-ths-zwhs

Πηγή:file:///C:/Users/user/Desktop/ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ%20ΘΕΜΑΤΑ%20ΔΙΑΦΟΡΑ/Εγκύκλος%202020%20Διατροφή%20Παιδικοί%20Σταθμοί

Σχετικά άρθρα