Ισορροπημένη & υγιεινή διατροφή για γυναίκες

Οι γενικές διατροφικές οδηγίες ισορροπημένης διατροφής για τις γυναίκες, όπως δίνονται από την επιστημονική ομάδα των εθνικών διατροφικών οδηγών, χαρακτηρίζονται από μείωση στην εβδομαδιαία κατανάλωση ζωικής προέλευσης τροφίμων και αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφίμων. Συγκεκριμένα, στις οδηγίες αναφέρονται:

Μείωση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος στα 120 γραμμάρια μία φορά την εβδομάδα.

Μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ, ώστε να μην υπερβαίνει το 1 ποτό ή 1 ισοδύναμό του την ημέρα.

Μείωση στην κατανάλωση λευκού κρέατος στις 1-2 φορές την εβδομάδα.

Μείωση στην κατανάλωση αυγών στα 4 την εβδομάδα.

Αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, τουλάχιστον στις 4 μερίδες ημερησίως.

Αυξημένη κατανάλωση φρέσκων φρούτων στις 3μερίδες την ημέρα.

Αυξημένη κατανάλωση οσπρίων στις 3 φορές εβδομαδιαίως.

Αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών στις 2-3 μερίδες ημερησίως.

Αυξημένη κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών στις 2-3 μερίδες εβδομαδιαίως.

Κατανάλωση ελαιόλαδου και ξηρών καρπών στις 3-5 μερίδες ημερησίως.

Λήψη αρκετών υγρών, ειδικά νερού, 8-10 ποτήρια τη ημέρα.

Κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως ή πατάτας στις 5-7 μερίδες ημερησίως και ανάλογα με τις υφιστάμενες ενεργειακές απαιτήσεις.

Πηγή:

http://www.diatrofikoiodigoi.gr

Σχετικά άρθρα