Ιβερμεκτίνη: 2o αντιπαρασιτικό σε κλινικές δοκιμές κατά του COVID-19

Η μείωση κατά 99, 98% του ιϊκού φορτίου του ιού SARS-CoV-2 στα μολυσμένα κύτταρα Vero/hSLAM, σε διάστημα 48 ωρών από τη χορήγηση με 1 δόσης ιβερμεκτίνης, ήταν το αποτέλεσμα της έρευνας, που οδήγησε τη γαλλική εταιρεία Medincell στην άμεση έναρξη κλινικών δοκιμών με τη χορήγηση της ιβερμεκτίνης για τη θεραπεία της νόσου COVID-19.

Η εταιρεία Medincell, με την ενίσχυση του Ιδρύματος Μελίντα και Μπιλ Γκέιτς, είχε ήδη προχωρήσει στη δημιουργία και δοκιμή μίας μορφής DEPO- μακράς δράσης του φαρμάκου ιβερμεκτίνη, με στόχο τη μαζική αντιμετώπιση της ελονοσίας. Μετά την έρευνα, αποφάσισε να διευρύνει τη δοκιμαστική χρήση του σκευάσματος και στο COVID-19. Η χρήση ιβερμεκτίνης εντάσσεται στα πλαίσια επιχορήγησης διαφόρων κλινικών δοκιμών για τη μαζική θεραπεία πληθυσμών στην Αφρική από παρασιτικά νοσήματα.

Η αντιπαρασιτική και αντιελμινθική χρήση της ιβερμεκτίνης είναι γνωστή > 40 χρόνια. Είναι εγκεκριμένη από FDA και ΕΟΦ και χρησιμοποιείται ευρύτατα στην ιατρική και στην κτηνιατρική. Θεωρείται ασφαλής, χορηγείται σε παιδιά από την ηλικία του 1 έτους, δεν σχετίζεται και δεν πρέπει να συγχέεται η δράση της με τη χλωροκίνη.

Από το 2008 δοκιμάζεται ερευνητικά ως αντιϊκό φάρμακο, κυρίως κατά RNA ιών και λιγότερο DNA ιών, επιδρώντας στην μεταφορά των ιϊκών πρωτεϊνών στον πυρήνα των κυττάρων, μέσω της ιμπορτίνης IMPα/β1. Έχει δοκιμαστεί στο HIV-1, στη γρίπη, στον ιό του Δάγγειου πυρετού, στον ιό Ζίκα, στον ιό του Δυτικού Νείλου, στο SARS.

Η έρευνα:”The FDA-approved drug ivermectin inhibits the replication of SARS-CoV-2 in vitro” έγινε στην Αυστραλία, με τη συνεργασία του Biomedicine Discovery Institute του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη και του Peter Doherty Institute of Infection and Immunity του νοσοκομείου Royal Melbourn, από τους ερευνητές: Dr. Cally, Wagstaff, Druce, Catton, Jans.

Πραγματοποιήθηκε σε κύτταρα Vero/hSLAM, τα οποία μόλυναν με τον ιό SARS-CoV-2 και ακολούθησε η προσθήκη ιβερμεκτίνης 5 μΜ. Με PCR έγινε ο έλεγχος του ιϊκού RNA στα μολυσμένα κύτταρα μετά από 1-2-3 ημέρες.

48 ώρες μετά την χορήγηση του φαρμάκου παρατηρήθηκε >5.000 φορές μείωση του RNA του ιού στα μολυσμένα κύτταρα, που αντιστοιχούσε σε μείωση του ιϊκού φορτίο κατά 99, 98%.

Στοιχεία:

https://invest.medincell.com/#news

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166354220302011#gs2

https://www.worldpharmanews.com/research/5204-possible-coronavirus-drug-identified-by-australian-scientists

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0166354219307211

https://www.thailandmedical.news/news/covid-19-drugs-bill-and-melinda-gates-foundation-funded-clinical-trial-on-ivermectin-to-treat-covid-19-underway

https://digitalcommons.wustl.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=6625&context=open_access_pubs

Σχετικά άρθρα