Κάπνισμα: η πρώτη & σημαντικότερη ελεγχόμενη αιτία θνησιμότητας

 Υπολογίζεται ότι υπάρχουν σε όλο τον κόσμο 1.100.000.000 καπνιστές. Κάθε χρόνο οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα ανέρχονται περίπου σε 1.800.000 και σε 1.180.000 οι θάνατοι από τη νόσο παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι 8.000.000 καπνιστές πεθαίνουν ετησίως από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα εξαιτίας του τσιγάρου, της πρώτης και σημαντικότερης αιτίας θνησιμότητας, που μπορεί εύκολα να προληφθεί.

Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, αποδεδειγμένα ενοχοποιείται για το

30-40% όλων των καρκίνων

70-90% του καρκίνου του πνεύμονα, που αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως

75-85% των καρκίνων του λάρυγγα

50-75% των καρκίνων του στόματος, του φάρυγγα και του οισοφάγου

30-50% των καρκίνων του νεφρού και της ουροδόχου κύστης

20-25% των καρκίνων του παγκρέατος, του στομάχου και άλλων νεοπλασμάτων.

Στο καπνό, από την καύση των τσιγάρων, υπάρχουν 5000 χημικές ουσίες, 50 από τις οποίες είναι γνωστά καρκινογόνα και >250 επιβλαβείς. Οι αρωματικοί πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες, οι νιτροζαμίνες και οι διάφορες άλλες καρκινογόνες ουσίες μπορούν να συνδεθούν με το DNA, προδιαθέτοντας στην εμφάνιση μεταλλάξεων.

Ανάλογα με τη διάρκεια καπνίσματος, τον αριθμό των τσιγάρων, την ηλικία έναρξης του καπνίσματος, αυξάνονται και τα ποσοστά προσβολής από καρκίνο. Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο σε άτομα που καπνίζουν κατά μέσο όρο κάτω από 10 τσιγάρα την ημέρα, είναι 4-5 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. 

Στους καπνιστές 20 ή περισσοτέρων τσιγάρων ημερησίως, καταγράφεται 20-40 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνουν.

Σε όσους άρχισαν το κάπνισμα πριν την ηλικία των 15 ετών, η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα είναι 17-19 φορές μεγαλύτερη από όσους ξεκίνησαν μετά την ηλικία των 25 ετών.

Σε όσους εκτίθενται παθητικά στο κάπνισμα, ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα είναι κατά 20%-30% μεγαλύτερος από τους μη καπνιστές.

Δεν παρατηρείται ουσιαστική μείωση του κινδύνου στους καπνιστές, που χρησιμοποιούν «ελαφρά» τσιγάρα ή φίλτρο.

Πηγή:

https://www.cdc.gov/tobacco/campaign/tips/diseases/cancer.html

https://eody.gov.gr/

https://www.bestrong.org.gr/el/health/nosmoking/smokingandcancer/

http://www.agsavvas-hosp.gr/

http://www.pneumon.org/assets/files/789/file624_77.pdf

Σχετικά άρθρα