Καρκίνος: ενημέρωση-πρόληψη-θεραπεία, χωρίς δαιμονοποίηση

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για την ενημέρωση, την πρόληψη και την καλύτερη αντιμετώπιση μίας ασθένειας, που προσβάλλει το 40% των ανθρώπων σε κάποια φάση της ζωής τους.

Παρ’ όλο που υπάρχουν ακόμη πολλά άγνωστα στοιχεία για τον καρκίνο, έχει γίνει κατανοητό ότι η αποφυγή των παραγόντων κινδύνου που τον πυροδοτούν και οι προληπτικοί έλεγχοι για την έγκαιρη ανίχνευσή του, είναι θεμελειώδους σημασίας στην αντιμετώπισή του.

Στην Ελλάδα καταγράφεται αυξητική τάση του καρκίνου, με κύριους προδιαθεσικούς παράγοντες το κάπνισμα στο 34,6%, την ηλιακή ακτινοβολία στο 38,4, τις λοιμώξεις στο 6,9%, το αλκοόλ στο 5,5%, την παχυσαρκία στο 4,4%, την επιβάρυνση στον χώρο εργασίας στο 4,2%. Ταυτόχρονα, παρατηρείται μειωμένο ποσοστό συμμετοχής σε προγράμματα τακτικών, καθορισμένων, προληπτικών ελέγχων.

Παρά την ενημέρωση για τον καρκίνο και την προσωπική επαφή με ασθενείς στο οικείο περιβάλλον, είναι ιδιαίτερα συχνή η αποφυγή της λέξης καρκίνος και η αντικατάσταση με χαρακτηρισμούς του τύπου “επάρατος ή και θηρίο”. Χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε αναφορές για τον καρκίνο, έχοντας στόχο τον εντυπωσιασμό και την δημιουργία περαιτέρω φοβίας για το 2ο συχνότερο αίτιο θανάτου παγκοσμίως.

Πώς μπορεί να νιώθει ένας καρκινοπαθής ή η οικογένειά του, που διαρκώς ακούει και διαβάζει ότι παλεύει με το θεριό και πάσχει από μία καταραμένη ασθένεια;

Πώς είναι λογικό η ανακοπή και τα σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάματα, που αποτελούν το 1ο αίτιο θανάτου, να μην κατανομάζονται αντίστοιχα σαν κάτι επάρατο ή απειλητικό;

Η δαιμονοποίηση του καρκίνου τρομοκρατεί και επηρεάζει αρνητικά ασθενείς και μη ασθενείς και φυσικά την επιθυμία για πρόληψη. Όταν κάποιος φοβάται ακόμα και να κατανομάσει μία νόσο, πόσο πιθανό είναι να αποδεχθεί την πρόληψή της ως πρωταρχικό βήμα αντιμετώπισης και όχι ως την αρχή του τέλους της ζωής του;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα στατιστικά του καρκίνου του 2018:

  • Καταγράφηκαν 9,6 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο. Ο 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο.
  • Το 2012 καταγράφονταν 14 εκατομμύρια νέα κρούσματα ανά έτος, το 2018 έφθασαν τα 18 εκατομμύρια και για το 2025 αναμένεται να φθάσουν τα 19,3 εκατομμύρια νέα κρούσματα ανά έτος.
  • Το 30% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται στον τρόπο ζωής και συγκεκριμένα σε 5 βασικούς παράγοντες: το κάπνισμα, την παχυσαρκία, το αλκοόλ, την κακή διατροφή και την καθιστική ζωή.
  • Στους παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να ελεγχθούν και να προληφθούν, υπάγονται επίσης, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, οι HPV λοιμώξεις, οι ηπατίτιδες C και B, η περιβαλλοντική ρύπανση.
  • Το 70% του καρκίνου εμφανίζεται σε φτωχότερα οικονομικά στρώματα και χώρες.

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της WHO-Globocan για το έτος 2018:

  • Ο καρκίνος αποτελεί την 1η αιτία θανάτου στις ηλικίες μεταξύ 64-75 ετών και την 2η αιτία μετά τα 75 έτη.
  • Ευθύνεται για το 27% των συνολικών θανάτων και το 38% των θανάτων πριν τα 65 έτη. Το 14,8% των θανάτων αποδίδονται σε καρκίνο του πνεύμονα, το 11, 5% του μαστού, το 10,9% του παχέος εντέρου, το 9,6 % του προστάτη.
  • Το κάπνισμα μεμονωμένα ευθύνεται για το 22% όλων των θανάτων από καρκίνο.
  • Το 2018 διαγνώστηκαν 67.401 νέες περιπτώσεις καρκίνου, δηλαδή το 6,4 στα 1000 άτομα του πληθυσμού και καταγράφηκαν 33.288 θάνατοι από τη νόσο.
  • Η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος από καρκίνο, μέχρι τα 75 έτη της ζωής του, υπολογίζεται στα 27,7%.
  • Η πιθανότητα να πεθάνει από καρκίνο μέχρι τα 75 χρόνια υπολογίζεται στο 11,5%.
  • Η 5-ετής επιβίωση καταγράφηκε σε 180.871 ασθενείς.

Ποτέ και κανένας δεν μπορεί να είναι πραγματικά έτοιμος για μία διάγνωση καρκίνου, που αφορά τον ίδιο ή τα αγαπημένα του πρόσωπα, όμως αναγκάζεται και καθίσταται ικανός να τον αντιμετωπίσει. Επειδή ο καρκίνος δεν εξαφανίζεται ούτε με ξόρκια ούτε αγνοώντάς τον, η ενημέρωση, η πρόληψη, η υιοθέτηση καλύτερου τρόπου ζωής και η έγκαιρη διάγνωση, αν τελικά δημιουργηθεί, μπορούν να συντελέσουν στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.

Στοιχεία:

https://www.who.int/docs/default-source/documents/health-topics/cancer/global-country-profiles-on-burden-of-cancer-a-to-k.pdf?sfvrsn=45c42531_4

https://healthierway.gr/wp-admin/post.php?post=6278&action=edit

https://www.eexo.gr/wp-content/uploads/2019/03/

Σχετικά άρθρα