Κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης & χαμηλότερη θνησιμότητα

Η μερική αντικατάσταση της ζωικής με φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη συνοδεύεται από μείωση της θνησιμότητας, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα των US-National Institutes of Health- AARP Diet and Health Study από το 1995 μέχρι το 2011, πάνω σε 237.000 άνδρες και 179.000 γυναίκες, μέσης ηλικίας 62 ετών και με παρακολούθηση για 15,5 έτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μικρές διατροφικές παρεμβάσεις ακολουθούνται από σημαντικές θετικές επιδράσεις στην υγεία και στην θνησιμότητα. Συγκεκριμένα, στα αποτελέσματα της έρευνας “Association Between Plant and Animal Protein Intake and Overall and Cause-Specific Mortality” αναφέρεται ότι:

Η μέση κατανάλωση πρωτεϊνών άγγιζε το 15,5% των ημερήσιων θερμίδων, με ποσοστό 40% να είναι φυτικής προέλευσης και το 60% πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης.

Η προσθήκη μόνο 10 γραμμαρίων φυτικής πρωτεΐνης ανά 1000 προσλαμβανόμενες θερμίδες είχε ως αποτέλεσμα:

Στον ανδρικό πληθυσμό, 12% μείωση της γενικής θνησιμότητας και 12% μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, επίσης, 30% μείωση της θνησιμότητας από εγκεφαλικά επεισόδια.

Στον γυναικείο πληθυσμό, 14% μείωση της γενικής θνησιμότητας και 9% μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο, η καρδιαγγειακή θνησιμότητα μειώθηκε κατά 17%, από τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις λοιμώξεις κατά 27%

Η αντικατάσταση του 3% των λαμβανόμενων θερμίδων των ζωικών πρωτεϊνών με φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη, συνοδευόταν με 10% μείωση στη γενική θνησιμότητα. Η εκτιμώμενη μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας άγγιζε το 11% στους άνδρες και το 12% στις γυναίκες.

Αναφορικά με το είδος της ζωικής πρωτεΐνης στο οποίο γινόταν η περιορισμένη αντικατάσταση με φυτική πρωτεΐνη, όταν αφορούσε την πρωτεΐνη του αυγού, τότε ακολουθούνταν από τη μεγαλύτερη μείωση της γενικής θνησιμότητας, αγγίζοντας το 24% στους άνδρες και το 21% στις γυναίκες. Αντίστοιχα, όταν η αντικατάσταση αφορούσε το κόκκινο κρέας, τότε η μείωση της θνησιμότητας άγγιζε το 13% στους άνδρες και το 15% στις γυναίκες. Τέλος, η αντικατάσταση του 3% των θερμίδων των γαλακτοκομικών προϊόντων, ακολουθούνταν με μείωση της γενικής θνησιμότητας και στα δύο φύλα κατά 9%.

Ο επικεφαλής της έρευνας Jiaqi Huang, από το National Cancer Institute’s Division of Cancer Epidemiology and Genetics, επισήμανε σε σχετικό άρθρο του Μedscape.com, ότι με μικρές αλλαγές στην διατροφή και με την ενθάρρυνση της μερικής αντικατάσταση των ζωικών με φυτικές πρωτεΐνες, μπορούν να επέλθουν σημαντικές αλλαγές στην μακροβιότητα και στην θνησιμότητα του γενικού πληθυσμού

Πηγή:

https://www.medscape.com/viewarticle/933922?src=wnl_edit_tpal&uac=360985AV&impID=2463094&faf=1

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2768358

Σχετικά άρθρα