Κάθε φυσική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων

Ένα τακτικό πρόγραμμα με φυσική δραστηριότητα, ήπιας ή μέτριας έντασης, συνοδεύεται από μείωση των καταγμάτων, ειδικά της σπονδυλικής στήλης και των ισχίων, σύμφωνα με την έρευνα Women’s Health Initiative (WHI) του Dr LaMonte MJ et al, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό NEJM.

Υπολογίζεται ότι κάθε 3 δευτερόλεπτα συμβαίνει 1 οστεοπορωτικό κάταγμα, ενώ ο αριθμός τους αγγίζει τα 8,9 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Στη Ευρώπη, τα άτομα με οστεοπόρωση άνω των 50 ετών υπολογίζεται ότι είναι πάνω από τα 20 εκατομμύρια. Η συχνότητα της οστεοπόρωσης στους άνδρες είναι 6,7-7 % και στις γυναίκες, ανάλογα με την ηλικία, ξεκινά από το 9,8%-22,8% και φθάνει στο >60% μετά τα 80 έτη.

1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 ετών υφίστανται οστεοπορωτικό κάταγμα, με συχνότερα τα κατάγματα ισχίου, αντιβραχίου (πήχη) και σπονδυλικής στήλης.

Στην WHI μελέτη έγινε 14-ετής παρακολούθηση 77.206 γυναικών, ηλικίας 50-79 ετών, με στόχο την καταγραφή και συσχέτιση της συχνότητας των διαφόρων τύπων καταγμάτων, με την διάρκεια και ένταση της φυσικής δραστηριότητας.

Στις δραστηριότητες περιλαμβάνονταν: η εντατική οικιακή εργασία, η κηπουρική, το βάδισμα κάτω από < 3, στα 3-5 και 5-7 km/ώρα, το τρέξιμο, ο χορός, το γκολφ, η κολύμβηση, η αεροβική γυμναστική, η άσκηση με μηχανήματα κτλ..Δηλαδή, έγινε καταγραφή του τύπου φυσικής δραστηριότητας και η συχνότητα, η διάρκεια, η υποκειμενική ή αντικειμενική ένταση της άσκησης.

Οι 6,5 ώρες / ημέρα με αποκλειστικά καθιστικές δραστηριότητες ήταν το όριο αναφοράς.

Πάνω από 9,5 ώρες / ημέρα καθιστική δραστηριότητα ήταν το όριο για την ομάδα που χαρακτηρίστηκε χωρίς φυσική δραστηριότητα.

Στις 77.206 γυναίκες καταγράφηκαν 25.516 κατάγματα, στο 33,1%.

Σύμφωνα με την έρευνα Women’s Health Initiative (WHI)

  • Η οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα, σε σύγκριση με τον αποκλειστικά καθιστικό τρόπο ζωής, > 9,5 ώρες την ημέρα, συνοδευόταν από μείωση του σχετικού κινδύνου καταγμάτων του ισχίου κατά 6-8%.
  • Η ήπια και μέσης έντασης φυσική δραστηριότητα, ακόμα και η δραστηριότητα στον κήπο, συνοδευόταν από 4% μείωση της συχνότητας των καταγμάτων.
  • Οι γυναίκες με αποκλειστικά καθιστικό τρόπο ζωής, δηλαδή > 9,5 ώρες την ημέρα, είχαν 10% αυξημένη συχνότητα καταγμάτων σε σύγκριση με την ομάδα αναφοράς των λιγότερων από 6,5 ώρες/ημέρα καθιστικής ζωής
  • Τα κατάγματα ισχίου ήταν 18 % μειωμένα σε γυναίκες +50 ετών, με πολύ έντονη φυσική δραστηριότητα, στα επίπεδα περίπου των 6 ωρών την εβδομάδα. Στην ομάδα αυτή, παρατηρήθηκε και αυξημένη συχνότητα καταγμάτων στο γόνατο κατά 25% και στο αντιβράχιο κατά 7%.
  • Η πλειονότητα των γυναικών 50-79 ετών ακολουθεί ήπιας και μέτριας έντασης προγράμματα φυσικής δραστηριότητας και βάδισης. Σ’ αυτά τα επίπεδα δραστηριότητας, παρατηρείται μόνο θετική συσχέτιση ανάμεσα στην άσκηση και στην μείωση της συχνότητας των καταγμάτων.

Στοιχεία:

https://www.jwatch.org/na50241/2019/11/19/fracture-risk-and-physical-activity-postmenopausal-women

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2753526

https://www.iofbonehealth.org/facts-statistics

Σχετικά άρθρα