Keto και Paleo Δίαιτα διαρκείας: μείωση βάρους αλλά & αύξηση των καρδιαγγειακών

Μία νέα έρευνα στο European Journal of Nutrition αναφέρει ότι: όσοι ακολουθούν την Keto (κετογόνο) και Paleo (παλαιολιθική ) δίαιτα για 1 χρόνο, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο. Ο κίνδυνος σχετίζεται με την αλλαγή στην μικροβιακή χλωρίδα, λόγω των μειωμένων φυτικών ινών που καταναλώνονται.

Ως δείκτης για την εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου χρησιμοποιήθηκε το TMAO -trimethylamine-N-oxide.

Όπως δημοσιεύτηκε σε έρευνες στο JAMA: αύξηση της ουσίας ΤMAO >5,0 μmol/l, αυξάνει 62% τον κίνδυνο για σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Στην κετογόνο και ιδιαίτερα στην παλαιολιθική δίαιτα

  • μιμούνται την διατροφή της παλαιολιθικής εποχής, με κατανάλωση μόνο κρέατος, ψαριών, λαχανικών, ξηρών καρπών, σπόρων και λίγων φρούτων
  • δεν επιτρέπεται η κατανάλωση δημητριακών, οσπρίων, γαλακτοκομικών, απλών υδατανθράκων, επιπλέον στην paleo δίαιτα, απαγορεύεται το αλάτι και τα επεξεργασμένα λιπαρά.

Αίτια της νοσηρότητας

Η διατροφή με μειωμένους καλούς-πλήρεις υδατάνθρακες και μειωμένες αδιάλυτες αλλά κυρίως διαλυτές φυτικές ίνες, μεταβάλλει τα είδη και την ισορροπία των μικροβίων της εντερικής χλωρίδας. Το αποτέλεσμα είναι:

  1. μείωση της παραγωγής λιπαρών οξέων, SCFAs, που δρουν προστατευτικά στο έντερο
  2. αύξηση του πληθυσμού ¨ανεπιθύμητων¨ μικροβίων όπως η Hungatella effluvii(παλαιότερη ονομασία Clostridium hathewayi)
  3. αύξηση της παραγωγής TMAO, από τη επίδραση των παραπάνω μικροβίων σε τροφές όπως: το κόκκινο κρέας, ψάρια, κοτόπουλο και πουλερικά γενικά και αυγά
  4. η ουσία ΤΜΑΟ δρα στα αιμοπετάλια και στην ενεργοποίησή τους
  5. οι συσσωρεύσεις αιμοπεταλίων και οι θρομβώσεις, οδηγούν σε σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια

Πρόληψη

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται, η ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών πρέπει να ξεπερνά τα 25γρ.(για τους άνδρες >38γρ.), για την πρόληψη:

  • καρδιαγγειακών επεισοδίων
  • σακχαρώδους διαβήτη
  • παχυσαρκίας
  • καρκίνου του παχέος εντέρου
  • καρκίνου του στήθους

Μάλιστα μελέτη στο Lancet, αναφέρει μείωση 13% του καρδιαγγειακού κινδύνου με κατανάλωση 25γρ. πεπτικών ινών

Στοιχεία:

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.116.004947

https://link.springer.com/journal/394

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31809-9/fulltext

Σχετικά άρθρα