Κολοκύθες πολυβιταμινούχες και πολυχρηστικές

H ταπεινή, ιδιαίτερα θρεπτική και ανθεκτική κολοκύθα, αποτελούσε βασικό συστατικό σε πολυάριθμα αλμυρά και γλυκά παρασκευάσματα, πίτες, γλυκά, ζυμαρικά, πριν την περιορίσουν σε διακοσμητικό αντικείμενο. Λειτουργούσε σαν φυσική πηγή βιταμινών κατά την διάρκεια του χειμώνα, όταν τα εποχικά φρούτα και λαχανικά δεν ήταν διαθέσιμα σε επαρκή ποσότητα

Η κολοκύθα είναι ένα σπουδαίο λαχανικό, εύγευστο και εύπεπτο. Καταναλώνεται από όλες τις ηλικίες και δεν επιβαρύνεται με πολλά φυτοφάρμακα, γιατί δεν τα χρειάζεται για διατηρηθεί.

Αποτελεί μία φυσική πολυβιταμίνη, με ελάχιστες θερμίδες, πολύ νερό και πολλές φυτικές ίνες.

Η μεγάλη ποσότητα της βιταμίνης Α που περιέχει, το 1/2 φλιτζάνι βρασμένης κολοκύθας καλύπτει το 120% των ημερήσιων αναγκών, ενισχύει την υγεία του δέρματος και των ματιών.

To πορτοκαλί της χρώμα οφείλεται στα καροτενοειδή, περισσότερο από 80% είναι Β-καροτένιο, επίσης περιέχει Α-καροτένιο, λουτεΐνη και λυκοπένιο.

Η υψηλή περιεκτικότητα τής κολοκύθας σε καροτενοειδή, σε κρυπτοξανθίνη και ζεαξανθίνη, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, την καθιστούν αντικείμενο ερευνών για την προστατευτική και θεραπευτική της δράση. Μετά από >20 χρόνια που χρησιμοποιούνταν κυρίως για εορταστική διακόσμηση, οι επιστήμονες την επαναφέρουν στο προσκήνιο.

Έρευνες συνδέουν την αντιοξειδωτική της δράση με την θεραπεία και πρόληψη πολλών σύγχρονων εκφυλιστικών ασθενειών:

  • εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
  • καρκίνο του προστάτη και του εντέρου
  • ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • φυσικό αντιγηραντικό, στην προστασία των κυττάρων από την φθορά
  • καρδιοπάθειες
  • ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  • ρύθμιση της δυσκοιλιότητας

Θρεπτικά συστατικά στα 100 γραμμάρια( 1/2 φλιτζάνι) της μαγειρεμένης κολοκύθας

Nερό: 94%

Θερμίδες: 26 kcal

Πρωτεΐνες: 0,9-1,0 γρ.

Υδατάνθρακες: 5,5 γρ

Λιπαρά: 0,1γρ

Φυτικές ίνες: 0,5γρ

Βιταμίνη Α: 6.000-8.000 IU

Βιταμίνη C: 5,5mg

Βιταμίνη K: 1mg

Βιταμίνη E: 0,9mg

Φυλλικό οξύ B-9: 10,5mg

Θειαμίνη B-1: 0,5mg

Ριβοφλαβίνη B-2: 0,1mg

Νιασίνη B-3: 0,5mg

Χολίνη: 7,0 mg

Παντοθενικο οξύ Β-5: 0,3 mg

Mαγνήσιο: 11mg

Κάλιο: 340 mg

Νάτριο: 1mg

Aσβέστιο:18mg

Σίδηρος: 0,7mg

Επίσης περιέχει χαλκό, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σελήνιο σε μικρή ποσότητα, περίπου 0,1mg.

Στοιχεία:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15909543

https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2601/2

https://www.medicalnewstoday.com/articles/279610.php

Σχετικά άρθρα