Κωπηλασία:αεροβική άσκηση και ενδυνάμωση για όλο το σώμα

Η κωπηλασία, αν και λιγότερο γνωστή ή δημοφιλής σε σχέση με το τρέξιμο, την ποδηλασία, το ελλειπτικό, δεν παύει να είναι μία εξαιρετική μορφή άθλησης. Συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά της αερόβιας άσκησης και της ενδυνάμωσης με αντίσταση, αποτελεί εναλλακτική μορφή άσκησης εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου.

Σύμφωνα με την AFPA, αντίθετα από το αναμενόμενο, η κωπηλασία απαιτεί κατά 65-75% την συμμετοχή των κάτω άκρων και κατά 25-35% των μυών των άνω άκρων του σώματος.

Κατά την κωπηλασία συμμετέχουν μεγάλες μυϊκές ομάδες:

  • ραχιαίοι
  • θωρακικοί
  • άνω άκρων
  • κοιλιακοί
  • τετρακέφαλοι
  • γλουτιαίοι
  • γαστροκνήμιοι

Σύμφωνα με έρευνα του 2015 στην Κορέα, μετά από 6 εβδομάδες κωπηλασία, 5 ημέρες την εβδομάδα επί 20 λεπτά, καταγράφηκε μείωση του σωματικού λίπους, της χοληστερόλης και αύξηση της μυϊκής δύναμης, της μυϊκής μάζας, της οστικής μάζας και ενδυνάμωση του κορμού.

Βελτιώνει την κινητικότητα και το εύρος κίνησης των αρθρώσεων χωρίς την έντονη καταπόνηση που παρατηρείται με το τρέξιμο. 4 σετ των 25 κινήσεων την ημέρα, 3 φορές την εβδομάδα, για 8 εβδομάδες βελτιώνουν την κίνηση των αρθρώσεων, όπως αναφέρεται στην μελέτη: Comparative analysis of basal physical fitness and muscle function in relation to muscle balance pattern using rowing machines.

Βελτιώνει τον μυϊκό συντονισμό των άνω και κάτω άκρων.

Είναι αερόβια άσκηση, που επιδρά θετικά στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και στη καύση θερμίδων.

Τα κωπηλατικά μηχανήματα καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο και είναι πιο εύκολα στην μετακίνηση από τον διάδρομο ή το ελλειπτικό.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά της άσκησης στο διάδρομο, στο ποδήλατο, στο ελλειπτικό. Προσφέρεται για άθληση σε κλειστό χώρο ή ανοικτό.

Στοιχεία:

https://www.healthline.com/health/benefits-of-rowing-machine#low-impact

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25226943

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4564707/

https://www.afpafitness.com/research-articles/a-quick-and-easy-guide-to-indoor-rowing-machines

ραχ.

Σχετικά άρθρα