Κορονοϊός: ελέγχεται αγωγή με τα αντιϊικά Κaletra-Remdesivir

Η ταχεία εξάπλωση της επιδημίας με τον ιό 2019-nCoV, η οποία ξεπέρασε σε αριθμό τα κρούσματα διετίας του SARS σε λιγότερο από 2 μήνες, καθώς και η απουσία ειδικής αγωγής, καθιστούν επιτακτική την ανεύρεση πιο εξειδικευμένου τρόπου αντιμετώπισης του ιού.

Το SARS για τα έτη 2002-2003 είχε 5.237 κρούσματα, κυρίως στην Κίνα, με 800 θανάτους συνολικά στα 2 έτη και σε παγκόσμια κλίμακα.

Μέχρι τώρα ο ιός 2019-nCoV έχει εξαπλωθεί σε 18 χώρες, όπου αναφέρονται 5.974 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σε σοβαρή κατάσταση βρίσκεται το 25-32% των ατόμων που μολύνονται και καταγράφονται 138 θάνατοι.

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/images/outbreak-coronavirus-world.png

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό NEJM, η παρασκευή εμβολίου αναμένεται να αρχίσει, αλλά είναι χρονοβόρα. Απαιτεί 3 μήνες για να ξεκινήσει η 1η φάση, επίσης 3 μήνες για τη μελέτη πριν ξεκινήσει η δοκιμή σε ασθενείς.

Δυνητικές αντιϊικές θεραπείες που δοκιμάζονται για την αντιμετώπιση του ιού είναι φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται στη θεραπεία των ιών Ebola και HIV. Το ένα αντιϊικό είναι το Kaletra, που χορηγείται στο HIV και αποτελείται από 2 φάρμακα, τα lopinavir+ ritonavir. Το δεύτερο είναι το Remdesivir, που δίνεται θεραπευτικά για τον ιό Εbola. Όπως αναφέρεται, κανένα από τα παραπάνω φάρμακα δεν είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν, στη αγωγή του κορονοϊού. Ταυτόχρονα δοκιμάζονται πιθανές θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα.

Αναφορικά με την περίοδο επώασης, πιθανολογείται ότι κυμαίνεται στις 1-15 ημέρες. Αναφέρονται περιστατικά σε όλο το φάσμα έκθεσης, όπως και με τους παρόμοιους ιούς της ομάδας, SARS-MERS.

Η ταχεία εξάπλωσή του ευνοείται από την μετάδοση με τα μολυσμένα σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων, με το βήχα και το φτάρνισμα:

Mε το βήχα εκτοξεύονται περίπου 3.000 σταγονίδια, με ταχύτητα 50mph ή 22,35 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Με το φτάρνισμα, η ταχύτητα είναι διπλάσια και ο αριθμός των σωματιδίων πολύ μεγαλύτερος, μέχρι και 100.000.

Τα σταγονίδια αυτά μολύνουν άμεσα τα άτομα που είναι εντός της εμβέλειας των σταγονιδίων και έμμεσα, από τα μολυσμένα αντικείμενα στα οποία επικάθονται. Η παραμονή στον ίδιο χώρο, ειδικά σε απόσταση <2 μέτρων, με άτομο που είναι μολυσμένο από τον ιό, χωρίς ειδικά προστατευτικά γυαλιά, μάσκα, γάντια, αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης.

Στοιχεία:

https://www.jwatch.org/fw116295/2020/01/29/cases-novel-coronavirus-jump-china

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/locations-confirmed-cases.html

https://www.lung.org/about-us/blog/2016/05/sneeze-versus-cough.html

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/hcp/clinical-criteria.html

Σχετικά άρθρα