Λεμφοκύτταρα αίματος < 1100/μl και αυξημένη θνησιμότητα

Πρόσφατη έρευνα στην Δανία, σε 108.135 άτομα, ηλικίας 20-100 ετών και με παρακολούθηση από το 2003-2015, συνδέει το τυχαίο, εργαστηριακό εύρημα των χαμηλών λεμφοκυττάρων στην γενική εξέταση αίματος, με την υψηλή γενική και ειδική θνησιμότητα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η συσχέτιση της αυξημένης θνησιμότητας με την λεμφοπενία, απορρέει πιθανότατα από τον φυσιολογικό ρόλο των λεμφοκυττάρων στην άμυνα του οργανισμού, δεδομένου ότι είναι υπεύθυνα για την προστασία από μικροοργανισμούς, καρκινικά κύτταρα και την απομάκρυνση των γηρασμένων κυττάρων. H μείωση των λεμφοκυττάρων σχετίζεται άμεσα με την μεγαλύτερη ευπάθεια σε ασθένειες και κατ’ επέκταση την μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Πρόκειται για την έρευνα: Incidental lymphopenia and mortality: a prospective cohort study,η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό cmay.ca. Ο αριθμός των λεμφοκυττάρων < 1100/μl στην γενική εξέταση αίματος, ήταν το όριο της λεμφοπενίας και οι τιμές >1100 – 3.700 /μl το φυσιολογικό όριο αναφοράς, που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα. Τα λεμφοκύτταρα κυμαίνονται φυσιολογικά στα 1500-3500 /μl και τιμές εκτός αυτών των ορίων πρέπει να διερευνώνται.

Στα αποτελέσματα αναφέρεται ότι ο αριθμός λεμφοκυττάρων < 1100/μl ακολουθούνταν από

  • γενική θνησιμότητα αυξημένη στο 1,63
  • στα καρδιαγγειακά νοσήματα στο 1,88
  • στους μη αιματολογικούς καρκίνους στο 1,67
  • στους αιματολογικούς καρκίνους στο 2,79 
  • στα αναπνευστικά νοσήματα στο 1,88
  • στα λοιμώδη νοσήματα στο 1,86
  • άλλα αίτια στο 1,50

Επειδή με την γήρανση παρατηρείται μείωση των λεμφοκυττάρων, όταν συνδυαζόταν με το κάπνισμα, τότε στα ηλικιωμένα άτομα με τα πολύ χαμηλά λεμφοκύτταρα < 500/μl, καταγράφονταν θνησιμότητα 61% στις γυναίκες και 75% στους άνδρες. Αντίθετα, ο αυξημένος αριθμός λεμφοκυττάρων δεν συνοδευόταν από σημαντική διαφοροποίηση του δείκτη θνησιμότητας, που υπολογίστηκε στο 1,17.

Αίτια λεμφοπενίας

  • Τα λεμφοκύτταρα επηρεάζονται ιδιαίτερα από τα γλυκοκορτικοειδή, την κορτιζόνη. Όταν υπάρχει περίσσεια κορτιζόνης, από αύξηση της ενδογενούς ή λόγω εξωγενούς χορήγησης κορτιζόνης, παρατηρείται μεταβολή στην κατανομή και τον αριθμό των λεμφοκυττάρων.
  • Φάρμακα, νεοπλάσματα, αιματολογικά νοσήματα, σπληνομεγαλία, γαστρεντερικά νοσήματα, ανοσοανεπάρκειες, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, σοβαρές λοιμώξεις ιογενείς, μικροβιακές ή από παράσιτα (πχ AIDS, ιλαρά, ελονοσία κτλ).

  • Υγιή άτομα που υφίστανται έντονες και παρατεταμένες καταστάσεις στρες, μέσω της αύξησης της ενδογενούς κορτιζόνης, όπως σε έντονη σωματική κόπωση, παρατεταμένη άσκηση και καταπόνηση, στέρηση τροφής ή ύπνου.

Στοιχεία:

https://www.cmaj.ca/content/192/2/E25

https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/lymphopenia

https://medicalxpress.com/news/2020-01-lymphocyte-blood-cells-death.html?

Οι

Σχετικά άρθρα