Λήψη μετφορμίνης & ανάπτυξη άνοιας στους διαβητικούς

Οι διαβητικοί ασθενείς με την πάροδο του χρόνου παρουσιάζουν 60% αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια. Η λήψη της μετφορμίνης από τους διαβητικούς τύπου 2 μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη άνοιας και να επηρεάσει θετικά τη διατήρηση της ακμαίας εγκεφαλικής λειτουργίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αυστραλέζικης έρευνας “Sydney Memory and Ageing Study”, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Diabetes Care της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Καταγράφοντας τα δεδομένα 1037 συμμετεχόντων για 6 χρόνια, η ερευνητική ομάδα από το Νοσοκομείο St Vincent’s στο Σίδνεϊ διαπίστωσε ότι οι διαβητικοί τύπου 2 που λάμβαναν μετφορμίνη, μόνη της ή συνδυαστικά με άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα, παρουσίαζαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα επιδείνωσης των νοητικών λειτουργιών και εμφάνισης άνοιας. Στους διαβητικούς που δεν λάμβαναν μετφορμίνη καταγράφηκε πενταπλάσια πιθανότητα ανάπτυξης άνοιας, με μέσο όρο 5,29 (1.17–23.88).

Η νευρολογική εκτίμηση και αξιολόγηση των ατόμων, που συμμετείχαν στην έρευνα, στηρίχθηκε στα νευροψυχολογικά τεστ και στη μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου.

Η μετφορμίνη αποτελεί αντιδιαβητικό φάρμακό πρώτης γραμμής, που χορηγείται ευρύτατα μόνης ή συνδυαστικά με άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα. Η θετική συσχέτισή της με τη διατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας, των νοητικών δεξιοτήτων και την επιβράδυνση της άνοιας αποτελεί μία εξαιρετικά θετική προοπτική για τους πολυάριθμους, ηλικιωμένους διαβητικούς ασθενείς, εφόσον τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων.

Πηγή:

https://care.diabetesjournals.org/content/early/2020/09/22/dc20-0892

https://www.medscape.com/viewarticle/938702?

Σχετικά άρθρα