Λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Oι λοιμώξεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας από 2010 και μετά. Για τον λόγο αυτό θεωρείται αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης, τόσο  για το 2020 όσο και για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση, που είναι κυρίως τα άγρια πτηνά. Οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η κλινική εικόνα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Το 80% των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί.

Περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής.

Λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση

Τα ευπαθή άτομα συνήθως εμφανίζουν πιο σοβαρές εκδηλώσεις. Στην κατηγορία του ευάλωτου πληθυσμού ανήκουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 50 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς και γενικά τα άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, διαβητικοί, με καρδιαγγειακά νοσήματα, με χρόνια νευρολογικά και χρόνια αναπνευστικά προβλήματα).

.

Πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Επειδή οι περιοχές που θα κυκλοφορήσει ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν μπορούν να προβλεφθούν, δεν υπάρχει ειδική πρόληψη. Συνιστάται η τήρηση των γενικών και ατομικών μέτρων προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, για την πρόληψη της λοίμωξης, ειδικά από τα πιο ευάλωτα άτομα:

Φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα

Χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος, όπως το DEEΤ, η Πικαριδίνη/ικαριδίνη, το ΙR3535, η Citriodiol ή Eucalyptus citriodora oil

Τοποθετούμε κουνουπιέρες, σήτες, εντομοαπωθητικά χώρου

Χρησιμοποιούμε κλιματισμό και ανεμιστήρες

Δεν αφήνουμε λιμνάζοντα και στάσιμα νερά στη βεράντα και στον περιβάλλοντα χώρο.

Πηγή:

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2019/01/MOSQUITO_PROTECTION_EODY_WEB_2020.pdf

https://eody.gov.gr/deltio-typoy-eody-19-07-2020-peristatika-loimoxis-apo-ton-io-toy-dytikoy-neiloy/

Σχετικά άρθρα