“Μένουμε σπίτι” σε Επείγουσες καρδιολογικές παθήσεις;

Από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρεται ότι η οδηγία “μην πηγαίνετε στο νοσοκομείο” δεν ισχύει για τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο και ύποπτα συμπτώματα Οξέος Εμφράγματος του Μυοκαρδίου, με πόνο ή έντονη πίεση στο στήθος, οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει άμεσα να επικοινωνούν με το 166 και τον γιατρό τους.

Στις γενικές οδηγίες του ΕΟΔΥ προστίθενται οι παρακάτω συστάσεις από την ΕΚΕ

  • Ακολουθούμε τις γενικές οδηγίες του ΕΟΔΥΥ για την αποφυγή προσβολής και μετάδοσης (αποφυγή συναθροίσεων, μένουμε σπίτι, συχνό πλύσιμο χεριών κλπ).
  • Δεν επισκεπτόμαστε νοσοκομεία και ιατρεία αν δεν έχουμε συμπτώματα. Αναβάλουμε τον τακτικό έλεγχο για τους επόμενους μήνες. Η συνταγογράφηση μπορεί να λαμβάνεται από συγγενικά πρόσωπα.
  • Δεν αλλάζουμε την φαρμακευτική θεραπεία που λαμβάνουμε για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής και της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή των ACE-I και ARB για τον έλεγχο της αρτηριακής υπέρτασης.
  • Φροντίζουμε να συμμορφωνόμαστε με την φαρμακευτική θεραπεία για καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη κλπ, ούτως ώστε να μειώσουμε τις επανεισαγωγές στο νοσοκομείο.
  • Ακολουθούμε σωστή υγιεινοδιαιτητική αγωγή, με αποφυγή άλατος και καπνίσματος.
  • Επί εμφανίσεως οξέων συμπτωμάτων π.χ. θωρακικού άλγους, δύσπνοιας ή ζάλης με συνοδό αίσθημα παλμών να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα καρδιολόγο σας.

Η πανδημία του COVID-19 και η καραντίνα δεν έχουν εξαφανίσει την νοσηρότητα και θνησιμότητα από τις υπόλοιπες ασθένειες και τα ποικίλης αιτιολογίας επείγοντα ιατρικά περιστατικά, αντίθετα, δεν αποκλείεται να τα επιτείνουν λόγω του στρες και αλλαγών στον τρόπο ζωής και διατροφής, επομένως, είναι πολύ σημαντικό να μην υποτιμούνται ή υποδιαγιγνώσκονται.

Εκτός από τις αναφερόμενες οδηγίες, στοχεύοντας στην συνδυαστική αντιμετώπιση και διαχείρισης της επιδημίας και των ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο, από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει αναρτηθεί το παρακάτω ενημερωτικό έγγραφο, με την επιμέλεια του Καθηγητή Καρδιολογίας, του κυρίου Κωνσταντίνου Τούτουζα:

Το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο είναι αναρτημένο στο link: https://www.hcs.gr/default.aspx?pageid=1104

“Έγγραφο γνώμης ειδικών της κινεζικής καρδιολογικής εταιρείας για τις αρχές διαχείρισης ασθενών με σοβαρές επείγουσες καρδιαγγειακές παθήσεις κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19”

Ενδεικτικά, σχετικά με την διαλογή των ασθενών με συμπτώματα επείγουσας καρδιαγγειακής νόσου, αναφέρονται:

Όλοι οι ασθενείς με COVID-19 (πιθανό ή επιβεβαιωμένο) πρέπει να θεραπεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς όπως τα ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Όλοι οι ασθενείς με σοβαρά, επείγοντα καρδιαγγειακά νοσήματα που παρουσιάζουν πυρετό, πρέπει αρχικά να εκτιμώνται στο τμήμα εμπυρέτων του τοπικού νοσοκομείου και εάν κριθούν ως covid-19 (+) να μεταφέρονται στα νοσοκομεία αναφοράς.

Οι ασθενείς με σοβαρή, επείγουσα καρδιαγγειακή νόσο που έχουν αρνητικό test για COVID-19 (ελεύθερο επιδημιολογικό ιστορικό, χωρίς πυρετό, κόπωση ή συμπτώματα από το γαστρεντερικό, μαζί με αρνητική αξονική θώρακος) μπορούν να θεραπευθούν σε ειδικό ή όχι για COVID-19 νοσοκομείο, και να νοσηλευθούν στην καρδιολογική μονάδα σύμφωνα με τα ενδεδειγμένα πρωτόκολλα.

Για τους ασθενείς στους οποίους δεν έχει αποκλειστεί προς το παρόν η νόσος από COVID-19, με 1-2 κλινικές εκδηλώσεις του COVID-19, αλλά χωρίς να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια, η ιατρική αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται με την καθοδήγηση της επιτροπής λοιμώξεων του νοσοκομείου για τον COVID-19, καθώς και με την ανώτερη επίβλεψη της διοίκησης του νοσοκομείου.

Θεωρώντας ότι κάποια ασυμπτωματικά άτομα μπορεί να αποτελούν πηγή μετάδοσης και διασποράς της νόσου, όλοι οι ασθενείς με σοβαρά, επείγοντα καρδιαγγειακά νοσήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν πιθανά κρούσματα.

Επίσης, με πρωτοβουλία της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, τίθεται σε λειτουργία η ψηφιακή εφαρμογή Android, ThessHF, για κινητά και τάμπλετ, με στόχο να βοηθήσει τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, στην αυτοδιαχείριση της νόσου,

https://thesshf.com/ και https://www.hcs.gr/

Πηγή:

https://www.hcs.gr/default.aspx?pageid=1104

https://www.hcs.gr/default.aspx?pageid=1076

https://www.hcs.gr/UsersFiles/Documents/Epistimonika%20Nea/%CE%93%CE%BD%CF%8E%CE%BC%CE%B7%20%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD/COVIDCVD3

https://thesshf.com/

Σχετικά άρθρα