Μεσοθεραπεία για αντιγήρανση, πόνο, κακώσεις

Η τεχνική της μεσοθεραπείας είναι γνωστή περισσότερα από 60 χρόνια, ξεκίνησε το 1952 με τον dr. Pistor. Η αρχική της εφαρμογή ήταν στην αντιμετώπιση του πόνου, των μυοσκελετικών νόσων και του λεμφικού οιδήματος, στην συνέχεια ακολούθησαν οι πολυάριθμες αισθητικές εφαρμογές της.

Η τεχνική της μεσοθεραπείας

Η διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση διαφόρων ουσιών ανάλογα με τον στόχο της θεραπείας. Η έγχυση στην επιθυμητή περιοχή του σώματος γίνεται με πολλαπλά τρυπήματα, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά λεπτές βελόνες. Η έγχυση μπορεί να γίνει στο χόριο του δέρματος ή ανάλογα με τον θεραπευτικό στόχο, επιλέγονται άλλα σημεία όπως είναι οι τένοντες και οι μύες.

Χρησιμοποιούνται είτε μεμονωμένα τρυπήματα ή ειδικό πιστόλι μεσοθεραπείας που έχει την δυνατότητα των πολλών τρυπημάτων στο δέρμα ταυτόχρονα.

H μεσοθεραπεία χωρίς τρυπήματα είναι μία τροποποιημένη τεχνική. Με ειδικό εξοπλισμό γίνεται προσπάθεια να περάσουν οι ουσίες από το φραγμό του δέρματος και να εισέλθουν στο χόριο, χρησιμοποιώντας την ώσμωση και τους πόρους του δέρματος για τον σκοπό αυτό.

Ουσίες που ενίονται με την τεχνική της μεσοθεραπείας

  • παυσίπονα, αναισθητικά φάρμακα, αγγειοδιασταλτικά, αντιβιοτικά, ορμόνες, βιταμίνες, εκχυλίσματα βοτάνων, υαλουρονικό οξύ, αμινοξέα, διάφορα ένζυμα, καρνιτίνη, αδενοσίνη κτλ.
  • το PRP, δηλαδή η ουσία που ενίεται είναι πλάσμα του ασθενή πλούσιο σε αιμοπετάλια, με ή χωρίς ταυτόχρονη χορήγηση αυξητικών ή διεγερτικών παραγόντων.
  • φυσιολογικός ορός ή WFI χωρίς προσθήκη κάποιας ουσίας, για την διέγερση της ανανέωσης μόνο μέσω του τραυματισμού, όταν δεν είναι επιθυμητή η προσθήκη ουσιών ή PRP

Εφαρμογές της μεσοθεραπείας

Στην αντιμετώπιση του πόνου. Χρόνια και οξέα επώδυνα σύνδρομα, νευροπαθητικός πόνος. Συνήθως η μεσοθεραπεία επιλέγεται ταυτόχρονα και συμπληρωματικά με άλλες μεθόδους αντιμετώπισης του πόνου και όχι ως μονοθεραπεία.

Στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών κακώσεων. Συνδυαστική θεραπεία τενοντίτιδων, θλάσεων, επώδυνων μυοσκελετικών συνδρόμων.

Στην βελτίωση ουλών, παλιών ατροφικών, υπερπλαστικών και χηλοειδών, στην ακμή.

Στη αισθητική – κοσμητική ιατρική καθιερώνονται πολλές εφαρμογές:

  • πρόληψη-μείωση της γήρανσης( ρυτίδες, χαλάρωση, μαύροι κύκλοι)
  • αντιγηραντική θεραπεία ανανέωσης και ανάπλασης
  • τριχόπτωση και ανδρικού τύπου αλωπεκία
  • λιπόλυση
  • κυτταρίτιδα

Αποτελέσματα

Η χρήση της μεσοθεραπείας είναι τυποποιημένη κυρίως για την αντιμετώπιση επώδυνων συνδρόμων και μυοσκελετικών κακώσεων. Οι αισθητικές εφαρμογές της χρησιμοποιούνται ευρύτατα, όμως, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία και στατιστικά δεδομένα.

Η αδυναμία τυποποίησης και ελέγχου της αποτελεσματικότητας στην αισθητική οφείλεται στους πολλούς αστάθμητους παράγοντες:

  • οι ουσίες που χρησιμοποιούνται ποικίλουν, συχνά οι ιατροί χρησιμοποιούν δικούς τους συνδυασμούς και μείγματα
  • η ποσότητα που ενίεται και η συγκέντρωση των δραστικών συστατικών ποικίλουν, ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής και το μείγμα που επιλέγεται
  • η διαδικασία και η τεχνική έγχυσης έγχυσης ποικίλουν
  • οι ενδείξεις χρήσης τροποποιούνται και αυξάνονται διαρκώς
  • οι επαναλήψεις των εφαρμογών ποικίλουν και ταυτόχρονα αλλάζουν την συγκέντρωση των ουσιών, άρα και το θεραπευτικό αποτέλεσμα

Ανεπιθύμητες ενέργειες από την εφαρμογή της μεσοθεραπείας

Από την τεχνική-τρυπήματα

ερεθισμός και ερυθρότητα στην περιοχή

εκχυμώσεις

πόνος ή ευαισθησία της περιοχής

επιμόλυνση της περιοχής και φλεγμονή

ουλές λόγω των τραυματισμών

σκουρόχρωμες – μελαγχρωματικές δερματικές κηλίδες

Από τις ουσίες που ενίονται

μόλυνση

αλλεργική αντίδραση, άμεση ή επιβραδυνόμενη

ανάπτυξη κοκκιωμάτων

κνησμός τοπικά

ναυτία

πόνος

Διάρκεια της μεσοθεραπείας

Η μεσοθεραπεία δεν είναι εφάπαξ θεραπεία. Ανάλογα με την περιοχή, τον θεραπευτικό στόχο και τον ασθενή επιλέγονται οι συνεδρίες, η διάρκεια, η συχνότητα, η συντήρηση, η τεχνική εφαρμογής και οι ουσίες του μίγματος που χορηγείται.

Ο αριθμός των συνεδριών είναι > 3-4 για το πρόσωπο και για το σώμα ξεπερνούν τις 12-15, μετά ακολουθούν ή προτείνονται συνεδρίες συντήρησης. Κάθε συνεδρία διαρκεί το λιγότερο 20 λεπτά και το κόστος ποικίλει από 50 μέχρι > 250 ευρώ ανά συνεδρία.

Προετοιμασία πριν την μεσοθεραπεία

7 ημέρες πριν την θεραπεία γίνεται διακοπή της ασπιρίνης- μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Η περιοχή στην οποία θα εφαρμοστεί η μεσοθεραπεία δεν πρέπει να έχει στοιχεία λοίμωξης, πχ σπυράκια- δοθιήνες, έρπη, οξείες δερματικές βλάβες και ο ασθενής κατά την εφαρμογή δεν πρέπει να έχει εμπύρετη λοίμωξη.

Ενημέρωση του υπεύθυνου ιατρού πριν την θεραπεία, για το ιστορικό αλλεργίας, φαρμάκων, λοιμώξεων, ανοσοκαταστολής, αντιπηκτικής αγωγής, λήψης κορτιζόνης, αρρύθμιστου διαβήτη, κάθε παθολογικής κατάστασης, ώστε να αποφασίσει αν επηρεάζει ή επηρεάζεται από την εφαρμογή της μεσοθεραπείας.

Η μεσοθεραπεία εφαρμόζεται παγκοσμίως σε εκατομμύρια ασθενείς. Η ενημέρωση, η ασφάλεια και οι ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη εκτίμηση της αποτελεσματικότητάς της.

Στοιχεία:

https://www.healthline.com/health/mesotherapy

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3513770/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25539986

https://www.aad.org/cosmetic#

https://www.europeanreview.org/wp/wp-content/uploads/963.pdf

Σχετικά άρθρα