Μέτρα αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Το Υπουργείο Υγείας, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της νόσου COVID-19 καθώς και της αναμενόμενης αύξησης εποχικών ιογενών λοιμώξεων, με νέα εγκύκλιο υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μεταξύ των προστατευτικών μέτρων επισημαίνονται τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση για όλους, προσωπικό και επιβάτες, της μη ιατρικής μάσκας προστασίας. Η υποχρέωση αυτή ισχύει επίσης για τον οδηγό και τους επιβάτες επιβατηγών οχημάτων δημόσιας χρήσης. Τονίζεται ότι είναι κρίσιμης σημασίας η σωστή εφαρμογή της, καλύπτοντας τη μύτη και όλη τη περιοχή του στόματος μέχρι και κάτω από το πηγούνι.

Όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όλοι οι χώροι των επιβατικών σταθμών θα πρέπει να διατηρούνται πάντα καθαροί. Προσοχή πρέπει να δίνεται στην τήρηση τακτικού προγράμματος καθαρισμού και εφαρμογής απολύμανσης και όταν κρίνεται αναγκαίο να διεξάγεται και έκτακτος καθαρισμός και εφαρμογή απολύμανσης, ιδιαίτερα στις χειρολαβές, στα στηρίγματα και στους διακόπτες.

Όπου υφίσταται χάρτινο εισιτήριο να αποφεύγεται, κατά τον έλεγχο, η ανταλλαγή του εισιτηρίου μεταξύ επιβάτη και ελεγκτή.

Τα παράθυρα των οχημάτων να είναι συνεχώς ανοιχτά για επαρκή αερισμό ταυτόχρονα με τη χρήση του κλιματισμού, ώστε να επιτυγχάνεται η επιθυμητή θερμική άνεση των επιβατών. Αναφορικά με τη χρήση κλιματισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, συνιστάται η χρήση των συστημάτων κλιματισμού σε ρύθμιση μεγιστοποίησης της εισαγωγής νωπού αέρα. Επιβεβλημένη είναι η τακτική συντήρηση σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον κατασκευαστή διαδικασίες.

Θα υπάρχει ειδική σήμανση και συνεχείς ηχητικές και οπτικές ανακοινώσεις για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Η αναλυτική καταγραφή όλων των μέτρων αναφέρονται στην εγκύκλιο: “Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς”.

Πηγή:

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs

Σχετικά άρθρα