Μετρητές δραστηριότητας: σωστοί παλμοί με ανακρίβεια θερμίδων

Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Stanford σε 7 γνωστούς activity trackers, o υπολογισμός θερμίδων είναι ανακριβής, από 27% στα πιο αξιόπιστα μοντέλα μέχρι 93% στους υπόλοιπους, ενώ οι ενδείξεις παλμών είναι ακριβείς.

Η έρευνα: Accuracy in Wrist-Worn, Sensor-Based Measurements of Heart Rate and Energy Expenditure in a Diverse Cohort, έγινε σε 60 εθελοντές και χρησιμοποιήθηκαν ταυτόχρονα 7 μετρητές δραστηριότητας:  Apple Watch, Basis Peak, Fitbit Surge, Microsoft Band, Mio Alpha 2, PulseOn και Samsung Gear S2.

Οι εθελοντές ήταν 29 άνδρες και 31 γυναίκες, ηλικίας 27-49 ετών, διαφόρων φυλών, σωματικού βάρους και φυσικής κατάστασης.

Από τις φυσικές δραστηριότητες αξιολογήθηκαν το κάθισμα, το περπάτημα, το τρέξιμο και η ποδηλασία.

Ο έλεγχος της ακρίβειας παλμών έγινε με βάση το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ο έλεγχος των θερμιδικών ενδείξεων των μετρητών δραστηριότητας, έγινε με την μέτρηση της ενεργειακής δαπάνης, με βάση την κατανάλωση οξυγόνου και την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας

  • Η ένδειξη-μέτρηση του καρδιακού παλμού ήταν ακριβής στα 6 από τα 7 μοντέλα, με μικρή απόκλιση περίπου 5%.
  • Η ένδειξη-μέτρηση των θερμίδων ήταν ανακριβής σε όλα τα μοντέλα >20%. Η απόκλιση κυμαινόταν από 27% στα πιο αξιόπιστα, μέχρι το 93% στα υπόλοιπα από τα 7 μοντέλα που εξετάστηκαν.
  • Μεταξύ των δραστηριοτήτων, η μεγαλύτερη απόκλιση- ανακρίβεια των μετρήσεων παρατηρήθηκε στο περπάτημα και η μικρότερη στην ποδηλασία.
  • Οι μετρήσεις είχαν μεγαλύτερα ποσοστά ανακρίβειας στους άνδρες, στα υπέρβαρα άτομα, στο σκουρόχρωμο δέρμα, στο περπάτημα.

Όπως μαρτυρά και το όνομά τους, οι μετρητές δραστηριότητες έχουν ως πρωτεύοντα στόχο της χρήσης τους, την καταγραφή και ακολούθως την ενθάρρυνση και παρότρυνση για φυσική δραστηριότητα, αυξημένης διάρκειας ή και έντασης. Οι μετρήσεις αυτές αναφέρεται ότι είναι ακριβείς.

Ορισμένοι υπολογισμοί, όπως των θερμίδων, του βασικού μεταβολισμού, της ενεργειακής δαπάνης κτλ, εκτιμούνται έμμεσα, με βάση ορισμένους αλγόριθμους και πάνω σε ορισμένα, ατομικά δεδομένα και πρότυπα.

Η νέα, εξελισσόμενη τεχνολογία των activity trackers, χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους, ειδικά από νεότερα άτομα στις αναπτυγμένες χώρες και η αύξησή τους αναμένεται στο 20% ανά έτος για την επόμενη πενταετία. Η πλειονότητα των ατόμων τους χρησιμοποιεί, έχοντας στόχο να ενισχύσει την καθημερινή φυσική δραστηριότητα ή επιδιώκοντας την απώλεια βάρους και την διατήρησή του, με έλεγχο των θερμίδων που καταναλώνει.

Σε αντίστοιχη, συγκριτική έρευνα από την Μayoclinic, σε άτομα που είχαν ως στόχο την απώλεια βάρους εντός 6 μηνών και την διατήρηση του βάρους για 12-24 μήνες, οι χρήστες των μετρητών δραστηριότητας είχαν μικρότερη απώλεια βάρους από την ομάδα ελέγχου. Αυτό το μη αναμενόμενο αποτέλεσμα αποδόθηκε στην κακή εκτίμηση θερμίδων. Θεωρούσαν ότι έκαιγαν περισσότερες και ότι έπαιρναν λιγότερες θερμίδες, επίσης, καταγράφηκε συχνή αυτο-επιβράβευση, αυτο-ανταμοιβή για την εκτιμώμενη “μεγάλη” απώλεια ενέργειας από την άσκηση.

Πολλοί ερευνητές συνιστούν μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο χρήσης και αξιολόγησης των θερμιδικών ενδείξεων-εκτιμήσεων των μετρητών δραστηριότητας, σε ότι αφορά την απώλεια ή διατήρηση του βάρους. Ενδεικτικά, σε ένα άτομο με καθημερινή ανάγκη πχ 2.000 θερμίδων, το 27% ανακριβής ένδειξη, σημαίνει 540 θερμίδες, δηλαδή, αυτό σε μηνιαία βάση θα μπορούσε να οδηγήσει σε >1-2 κιλά διακύμανση.

Η ενεργειακή κατανάλωση και η δαπάνη θερμίδων είναι μια μεταβολική διαδικασία ιδιαίτερα περίπλοκη και απολύτως εξατομικευμένη. Εκτός από την “αναμενόμενη” κατανάλωση, η ενέργεια και οι θερμίδες που καίγονται, διαφοροποιούνται συνεχώς και επηρεάζονται από ορμονικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι αποκλίσεις των εκτιμήσεων στους μετρητές δραστηριότητας από τις πραγματικές μετρήσεις του μεταβολισμού και των θερμίδων αποδίδονται, με βάση τα τωρινά δεδομένα, στην μεγάλη διαφοροποίηση του μεταβολικού ρυθμού. Όμως η τεχνολογία wearable συσκευών, που φοριούνται για την ανίχνευση και καταγραφή βιολογικών δεδομένων για ιατρικούς λόγους, διευρύνεται και εξελίσσεται ραγδαία.

Στοιχεία:

https://med.stanford.edu/news/all-news/2017/05/fitness-trackers-accurately-measure-heart-rate-but-not-calories-burned.html

https://www.mdpi.com/2075-4426/7/2/3

https://www.health.harvard.edu/blog/activity-trackers-help-you-get-fit-2017102312594

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/expert-answers/activity-trackers-for-weight-loss/faq-20348545

Σχετικά άρθρα