Μπλε φως και screen-face: δυσχρωμίες- λεκέδες- γήρανση προσώπου

Έρευνες συνδέουν την πολύωρη έκθεση στο μπλε φως των κινητών, tablet και ψηφιακών συσκευών, με την υπερμελάγχρωση, τις δυσχρωμίες στο πρόσωπο και τα σημάδια πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Το μπλε φως ή High Energy Visible lightHEV, χαρακτηρίζεται από υψηλή ενέργεια και μικρό μήκος κύματος, περιλαμβάνει ακτίνες μήκους κύματος από 400-500(380-495) nm (νανόμετρα). Βρίσκεται πολύ κοντά στο υπεριώδες φως-UV, το οποίο επίσης είναι υψηλής ενέργειας.

Tο μπλε φάσμα(430-500nm) από το ορατό φως(400-700nm) ημέρας, είναι απαραίτητο για την ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού, δηλαδή του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού. Επηρεάζει τον ύπνο και την αφύπνιση, την εγρήγορση, την έκκριση ορμονών, την ψυχολογική διάθεση. Συμμετέχει στην ρύθμιση των βιολογικών λειτουργιών όλων των ζωντανών οργανισμών και στην εναρμόνισή τους με το περιβάλλον.

Οι μπλε ακτίνες φωτός εκπέμπονται επίσης από τις συσκευές LED, οθόνες tablet, κινητών, υπολογιστών, τηλεόρασης.

Η έκθεση στο μπλε φως των κινητών και tablet έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω

  • της μικρής απόστασης από το πρόσωπο
  • της πολύωρης και της πολυετούς έκθεσης
  • της νεαρής ηλικίας έναρξης
  • του τεράστιου και αυξανόμενου αριθμού χρηστών των κινητών τηλεφώνων, οι οποίοι υπερβαίνουν τα 5 δισεκατομμύρια, σε έναν πληθυσμό 7,53 δισεκατομμυρίων

Αρνητικές επιδράσεις από το HEV-μπλε φως

Δυσχρωμία, μέλασμα, ανομοιογένεια του χρώματος του προσώπου.

Ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος.

Πρόωρη γήρανση και βλάβη των κυττάρων της επιδερμίδας από την συνεχή έκθεση σε υψηλή ενέργεια.

Καταρράκτης, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, κόπωση ματιών, ξηροφθαλμία, επιπεφυκίτιδα.

Αϋπνία και διαταραχές του ύπνου.

Ευερεθιστότητα.

Η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι πιο έντονη στα ανοιχτόχρωμα δέρματα, ενώ το μπλε φως επιδρά ιδιαίτερα στα σκουρόχρωμα δέρματα.

Επίμονη υπερμελάγχρωση και κηλίδες στο πρόσωπο, οι οποίες επιμένουν παρά την εφαρμογή θεραπείας με λευκαντικές κρέμες, απολέπιση, laser και την χρήση αντηλιακού, θα έπρεπε να στρέψουν την προσοχή στην πολύωρη έκθεση στο μπλε φως του κινητού, του τάμπλετ, του υπολογιστή.

H νέα τάση στην προστασία του δέρματος, αλλά και των ματιών, είναι η χρήση προστατευτικής κρέμας για το HEV-μπλε φως και η χρήση ειδικών γυαλιών και φίλτρων, ειδικά για όσους είναι εκτεθειμένοι στο μπλε φως, περισσότερο από 3 ώρες καθημερινά.

Στοιχεία:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5925203/

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/blue-light-has-a-dark-side

https://www.theguardian.com

Σχετικά άρθρα