Νεαρά άτομα & σοβαρό COVID-19: ποιοι παράγοντες δρουν επιβαρυντικά;

O 1 στους 3 νεαρούς ενήλικες 18-25 ετών μπορεί να αναπτύξει σοβαρή μορφή της λοίμωξης COVID-19, εφόσον συγκεντρώνει επιβαρυντικούς παράγοντες, σύμφωνα με την έρευνα “Medical Vulnerability of Young Adults to Severe COVID-19 Illness—Data From the National Health Interview Survey” του UCSF-Benioff Children’s Hospitals, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Adolescent Health.

Στην έρευνα του UCSF με επικεφαλής την Sally Adams, PhD, προκειμένου να εντοπίσουν τους επιβαρυντικούς παράγοντες που, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, αυξάνουν σημαντικά την ευπάθεια των νεαρών ενηλίκων για σοβαρή μορφή του COVID-19, χρησιμοποιήθηκαν τα ιατρικά και προσωπικά δεδομένα του CDC και της υπηρεσίας ΝΗΙS από 8.405 άτομα.

Από τις 9 κατηγορίες επιβαρυντικών παραγόντων, οι 6 αφορούσαν παθολογικές καταστάσεις και οι 3 σχετιζόταν με το κάπνισμα. Τα επιβαρυντικά νοσήματα που αξιολογήθηκαν ήταν τα καρδιολογικά προβλήματα, ο διαβήτης, το άσθμα, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η ηπατική δυσλειτουργία τους τελευταίους 12 μήνες και η παχυσαρκία.

Οι 3 επιβαρυντικές ομάδες που σχετίζονται με το κάπνισμα και τις προκαλούμενες ανοσολογικές και αναπνευστικές παρενέργειές του, περιελάμβαναν τη χρήση τις τελευταίες 30 ημέρες κανονικού τσιγάρου, ηλεκτρονικού τσιγάρου, πούρων, κάνναβης και το άτμισμα.

Στα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρουν ότι καταγράφηκε ιδιαίτερα υψηλή ευπάθεια στην ομάδα των καπνιστών, τόσο στο σύνολο όσο και στις επιμέρους μετρήσεις. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε αυξημένη ευπάθεια για βαρύ COVID-19 στο 32% του συνόλου των νεαρών ασθενών με επιβαρυντικούς παράγοντες και στο 16% στην ομάδα των Μη καπνιστών. Οι επιμέρους υποομάδες με τους υπόλοιπους προδιαθεσικούς παράγοντες παρουσίαζαν σημαντική διαφορά στην ευπάθεια, ανάλογα με το αν ήταν καπνιστές ή όχι.

Oι άνδρες είχαν 33% μεγαλύτερη ευπάθεια από τις γυναίκες στο γενικό δείγμα, εντούτοις, στην ομάδα των Μη-καπνιστών παρατηρήθηκε το αντίστροφο, οι άνδρες είχαν ευπάθεια 14% και οι γυναίκες στο 19%.

Τα νεαρά άτομα της λευκής φυλής στο συνολικό δείγμα είχαν επίσης μεγαλύτερη ευπάθεια, στο 31%, συγκριτικά με τους ισπανόφωνους όπου υπολογίστηκε στο 24% και με τα άτομα ασιατικής καταγωγής που εκτιμήθηκε στο 18%. Αντίστοιχα, στους Μη-καπνιστές, η ευπάθεια υπολογίστηκε στο 17% στα άτομα λευκής φυλής, στο 13% στους ισπανόφωνους και στο 10% στα άτομα ασιατικής καταγωγής.

Από την ερευνητική ομάδα επισημαίνεται ότι το κάπνισμα, με σημαντική διαφορά, αποτελούσε τον βασικότερο επιβαρυντικό παράγοντα για την ανάπτυξη βαριάς μορφής συνδρόμου COVID-19 στις νεαρές ηλικίες.

Πηγή: https://www.jahonline.org/article/S1054-139X(20)30338-4/fulltext

https://www.ucsf.edu/news/2020/07/418081/1-3-young-adults-may-face-severe-covid-19-ucsf-study-shows

Σχετικά άρθρα