Οικιακά εντομοκτόνα & υψηλή καρδιαγγειακή θνητότητα

Τα πυρεθροειδή εντομοκτόνα χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην καταπολέμηση των κουνουπιών, μυρμηγκιών, της ψείρας της κεφαλής, αλλά και των εντόμων που αφορούν γεωργικές καλλιέργειες λαχανικών και φρούτων. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA, όσο πιο έντονη και μακροχρόνια είναι η έκθεση στα πυρεθροειδή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θανάτου, ειδικά από καρδιαγγειακή νόσο.

Αναφέρεται ότι καταγράφηκε 56% μεγαλύτερη γενική θνητότητα, δηλαδή ανεξαρτήτως αιτίου και τριπλάσια πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, στα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα εντομοκτόνου στο σώμα, σε σχέση με τα άτομα που είχαν χαμηλότερα επίπεδα.

Στην έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, στα πλαίσια του National Health and Nutrition Examination Survey και με επικεφαλής τον Dr. Bao, εξετάστηκαν 2.116 άτομα άνω των 20 ετών, 1145 γυναίκες και 971 άνδρες. Από το 1999-2002 έγινε η συλλογή των δειγμάτων ούρων για να καθοριστούν τα επίπεδα του 3-phenoxybenzoic acid, μεταβολίτη των πυρεθροειδών και μέχρι το 2015, για 14 χρόνια, καταγράφονταν τα ιατρικά δεδομένα αυτών των ατόμων.

.

H έκθεση στα συγκεκριμένα εντομοκτόνα είναι καθολική, καθώς τα πυρεθροειδή έχουν εκτεταμένη, πολύ συχνή ή συνεχή και μακροχρόνια χρήση στο σπίτι, στην γεωργία, πάνω στο δέρμα και στο τριχωτό της κεφαλής των παιδιών. Θεωρούνται γενικά ασφαλή και μειωμένης τοξικότητας όταν τηρούνται οι δόσεις που συνιστούνται.

Παρά την μειωμένη άμεση τοξικότητα των πυρεθροειδών, η μακροχρόνια αύξηση της συγκέντρωσής τους στο σώμα δεν είναι το ίδιο ασφαλής. Η πραγματική έκθεση κάθε ατόμου ποικίλει και ο χρόνος ημίσειας ζωής των εντομοκτόνων αυτών, δηλαδή  το χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του οποίου η συγκέντρωση του φαρμάκου ελαττώνεται στο 50%, επίσης ποικίλει, ανάλογα με το προϊόν και τις συνθήκες.

Για παράδειγμα, στις ουσίες  Cyfluthrin και Βifenthrin o χρόνος ημίσειας ζωής στο νερό είναι μέχρι 2,5 ημέρες, ενώ στο Βifenthrin είναι 400 ημέρες και στο Fenpropathrin 600 ημέρες.

Η ευρεία χρήση των πυρεθροειδών με την σημερινή τους μορφή ξεκίνησε το 1973, με το συνθετικό παράγωγο permethrin, που αντικατέστησε άλλα παράγωγα λιγότερο δραστικά, όπως το allethrin του 1949 και το φυσικό προϊόν πύρεθρο χρησιμοποιούνταν από το 1820. Προϊόντα αυτής της ομάδας ανιχνεύονται παντού, στα φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέατα, στο χώμα, στο νερό και στον άνθρωπο, σε ποικίλες συγκεντρώσεις.

Στοιχεία:

https://www.nytimes.com/2019/12/30/well/live/pyrethrin-insecticide-pesticide-heart-disease-cardiovascular-death.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12132343

htmlhttps://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2757789

Σχετικά άρθρα