Ονυχόλυση: μπορούν τα gel ή ημιμόνιμα βερνίκια να μας αφήσουν χωρίς νύχια;

Η ονυχόλυση, δηλαδή η σταδιακή, ανώδυνη αποκόλληση του νυχιού από την κοίτη του παρουσιάζει αυξητική τάση στις γυναίκες και αποδίδεται στην επίδραση των νεότερων μεθόδων καλλωπισμού των νυχιών.

Το νύχι που έχει υποστεί αποκόλληση παρουσιάζει αρχικά αλλαγή στο χρώμα, χάνει την διαφάνειά του και σταδιακά αποκολλάται. Η αποκόλληση μπορεί να ξεκινήσει από την κοίτη, την περιφέρεια ή το άνω μέρος του νυχιού.

Αν τα αποκολλημένα νύχια είναι διαρκώς βαμμένα, τότε, ειδικά τα νύχια των ποδιών που έχουν αργή ανάπτυξη και διαφεύγουν της προσοχής, ανακαλύπτονται όταν πλέον ανασηκώνονται από τους άλλους ιστούς. Επομένως, η βλάβη που προκλήθηκε το καλοκαίρι γίνεται αντιληπτή μετά το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, μήνες μετά το τραύμα.

Τα συχνότερα αίτια ονυχόλησης

Κοινά αίτια ονυχόλυσης είναι το τραύμα, οι λοιμώξεις, οι χημικές επιδράσεις και φάρμακα και οι συστηματικές ασθένειες.

Οι περισσότεροι από τους παραπάνω επιβαρυντικούς παράγοντες συνυπάρχουν και επιδρούν κατά την εφαρμογή της βαφής των νυχιών με gel, ημιμόνιμα βερνίκια ή με την τοποθέτηση των τεχνητών νυχιών. Το γεγονός αυτό εξηγεί την μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της ονυχόλυσης σε γυναίκες, χωρίς την συνύπαρξη άλλου αιτιολογικού παράγοντα.

Ο τραυματισμός είναι από τα συχνότερα αίτια καταστροφής και αποκόλλησης του νυχιού στην κοίτη του ή από τους υποκείμενους ιστούς. Κλασικά προκαλείται σε άνδρες και γυναίκες από τα στενά παπούτσια, τα χτυπήματα με αντικείμενα, τα αθλήματα με συνεχή πρόσκρουση των νυχιών.

Μηχανικό τραύμα ως αποτέλεσμα έλξης, ασκείται στην κοίτη του νυχιού από τα μεγάλα, βαριά, προσθετικά νύχια.

Επίσης, κατά την προσπάθεια αφαίρεσης της βαφής των gel ή ημιμόνιμων ή των τεχνητών νυχιών, ασκείται πίεση με τα εργαλεία, τα οποία συχνά αποκολλούν εκτός από την βαφή και το νύχι από τους υποκείμενους ιστούς.

Αναφέρεται ακόμη η βλάβη της κοίτης του νυχιού κατά την προσπάθεια αφαίρεσης του δέρματος που περιβάλλει το νύχι, ειδικά στην κοίτη του.

Λοιμώξεις από μύκητες ή βακτήρια. Η φθορά της επιφάνειας του νυχιού κατά την προεργασία της βαφής, η διαδικασία εφαρμογής των υλικών βαφής με την επίδραση UV ακτινοβολίας ή η χρήση τεχνητών νυχιών, ευνοούν την παραμονή υγρασίας και την ανάπτυξη μικροοργανισμών στην υπονύχια περιοχή.

Επίδραση χημικών παραγόντων. Στα απορρυπαντικά και καθαριστικά που επιδρούν στο δέρμα προστίθενται τα χημικά των τεχνικών καλλωπισμού των νυχιών.

Η ακτινοβολία UV που χρησιμοποιείται, αυξάνει την ευπάθεια και την φωτοευαισθησία του δέρματος και των νυχιών και ευνοεί την ονυχόλυση, ειδικά σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως είναι η ρετινόλη, η τρετινοΐνη, η τετρακυκλίνη και άλλα.

Παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν ονυχόλυση είναι η ψωρίαση, ο ομαλός λειχήνας, η θυρεοειδοπάθεια, η χημειοθεραπεία νεοπλασμάτων, οι διατροφικές ανεπάρκειες.

Αντιμετώπιση

Η ονυχόλυση από την στιγμή που θα επέλθει δεν αντιστρέφεται και το νύχι που αποκολλήθηκε θα πέσει. Αν δεν έχει καταστραφεί η μήτρα του νυχιού,τότε σταδιακά θα δημιουργηθεί νέο νύχι, κάτω από αυτό που καταστράφηκε.

Ο χρόνος αποκατάστασης των νυχιών ξεπερνά τους 6 μήνες, ανάλογα με την ηλικία και την γενικότερη κατάσταση της υγείας του ατόμου και μπορεί να φθάσει τους 12-18 μήνες.

  • Συνιστάται η αποφυγή χρήσης χημικών ουσιών και βαφής στα νύχια που έχουν υποστεί βλάβη
  • Αποφυγή της προσπάθειας αποκόλλησης του νυχιού που έχει ήδη μερική αποκόλληση
  • Διατήρηση της περιοχής χωρίς υγρασία και αποφυγή περαιτέρω τραυματισμών
  • Σωστή και επαρκής διατροφή σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες
  • Θεραπεία υποκείμενου δερματικού νοσήματος, θυρεοειδοπάθειας ή συστηματικού νοσήματος
  • Άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα,τα οποία προκαλούν φωτοευαισθησία, συνιστάται να αποφεύγουν την έκθεση στις UV τεχνικές στα νύχια
  • Εάν συνυπάρχει λοίμωξη με την αποκόλληση του νυχιού, τότε χωρίς την σωστή διάγνωση και αγωγή από τον δερματολόγο, δεν θα αποκατασταθεί το κατεστραμμένο νύχι και η βλάβη θα επεκταθεί στην παρακείμενη περιοχή.
  • Συνιστάται να αποφεύγουν τις καλλωπιστικές τεχνικές νυχιών τύπου gel, ημιμόνιμου ή τεχνητών νυχιών τα άτομα που έχουν παρουσιάσει ήδη ονυχόλυση μετά την εφαρμογή τους, καθώς είναι πιθανό να παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία.

Στοιχεία:https://www.medicalnewstoday.com/articles/319851.php#treatment

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4898583/

https://www.dailymail.co.uk/health/article-2527551/

Σχετικά άρθρα